Lackin: Samenwerking ABOP definitief van de baan
26 Jun 2015, 03:05
foto
De NDP-top tijdens de bijeenkomst met de delegatie van Alternatieve Combinatie/ABOP.


President Desi Bouterse heeft als formateur in niet mis te verstane woorden aangegeven dat de ABOP geen deel zal uitmaken van de nieuwe regering. Hij heeft zijn ontevredenheid over de prestaties van de ministeries die worden geleid door ABOP-toppers niet onder stoelen of banken gestoken.

Op de stelling van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk dat de president als verantwoordelijke had moeten ingrijpen, heeft het staatshoofd aangegeven dat hij in een vroeg stadium ministers wilde vervangen. Met name de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Alice Amafo. De ABOP heeft geen medewerking verleend voor reshuffling. Ondanks er constant kritiek was op het ministerie van Sozavo, heeft ABOP steevast geweigerd om minister Amafo te laten gaan. Volgens woordvoerder Winston Lackin heeft president Bouterse steeds het breder en groter belang voor ogen gehad door zelf niet in te grijpen. Hij heeft de journalisten gisteren na de informatiegesprekken met het bedrijfsleven, de Kamer van Koophandel en Fabrieken, de groep Sapoen/Chitan, de Nationale Vrouwenbeweging en mediadirecteuren, kort geïnformeerd over het verloop.

In duidelijke bewoordingen is de ABOP gisteren gezegd, dat de NDP met een nieuw ding bezig is, waarin er geen plaats is voor haar (de ABOP). Lackin zegt dat de laatste massameeting van de ABOP geen rol heeft gespeeld in het besluit van de president. “Hij heeft zich er wel aan gestoord, omdat er concrete afspraken waren en de ABOP toch andere informatie naar buiten heeft gebracht.” Hij stelt dat er in de kwestie over de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag was afgesproken dat er een communiqué zou worden uitgegeven. “Ondanks dit stuk heeft de ABOP andere informatie naar buiten gebracht.” Lackin ontkent dat de president zich heeft gestoord aan uitlatingen van Marinus Bee. “Er is vandaag definitief beslist dat er geen samenwerking komt met de ABOP. Dat is definitief van de baan.”

Ofschoon de president nog bezig is met informatiegesprekken, zegt Lackin dat het al duidelijk is dat de BEP en PALU regeringspartners zullen zijn. DOE heeft laten weten dat zij mandaat heeft van haar partijcongres om verder te onderhandelen met de NDP. De VHP en NPS zullen geen deel uitmaken van de coalitie. Lackin voegt eraan toe dat er met de groep Sapoen niet is gesproken over coalitievorming. De NDP-woordvoerder zegt dat de informatie ronde volgende week wordt afgerond. “Na 30 juni gaan we duidelijker richting formatie.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May