Doorgangshuis Nyun Combé krijgt opknapbeurt
24 Jun 2015, 19:34
foto
Het terrein van Nyun Combé wordt schoongemaakt.


De omgeving en het gebouw van het voormalige doorgangshuis Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat krijgen een grondige schoonmaakbeurt. De plaats wordt met zwaar materieel ontbost en het gebouw wordt gewassen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van districtscommissaris Armand Jurel, na het oriëntatiebezoek dat hij er recentelijk bracht.

Het gebouw is indertijd door de overheid opgezet als een doorgangshuis voor Inheemsen en Marrons die voor korte tijd in Paramaribo moesten zijn. In de jaren 80 en 90 werd het tehuis gebruikt als een permanent onderkomen voor binnenlandbewoners, met name de Marrongemeenschap. Deze situatie is jaren gedoogd, echter raakte het gebouw door slecht onderhoud in een zodanig vervallen staat, dat het niet meer bewoonbaar was. De overheid liet de plek ontruimen en het dak van het achterste gedeelte slopen.

Desondanks wordt het gebouw door de bewoners van het binnenland nog steeds gebruikt om er te overnachten of voor singi neti’s en rouwvisites. Het commissariaat kreeg veel klachten over de situatie ter plaatse. Het gebouw en de omgeving waren erg onhygiënisch en overwoekerd, en hadden dringend een opknapbeurt nodig. Jurel hoopt na deze grote schoonmaak, de oorspronkelijke doelgroep weer een menswaardige accommodatie aan te kunnen bieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May