Op NDP na krijgen politieke partijen elk 1 plek in Staatsraad
24 Jun 2015, 06:22
foto
Het gebouw van de Staatsraad aan de Zeelandialaan 8.


Tijdens de gesprekken die formateur president Desi Bouterse voert, komt daar waar relevant is ook aan de orde het aantal Staatsraadsleden dat wordt toebedeeld aan de politieke partijen, vakbeweging en bedrijfsleven. De vertegenwoordigers van de vakbeweging hebben twee en het bedrijfsleven ook twee plekken in de Staatsraad die vijftien leden telt.

Voor de politieke partijen blijven er dan nog elf plekken over in het grondwettelijke orgaan. Alle partijen die een zetel hebben veroverd, zullen zitting hebben in de Staatsraad. DOE, PALU, BEP, Alternatieve Combinatie, NPS, Pertjajah Luhur en VHP zullen elk één vertegenwoordiger mogen voordragen. Dit betekent dat zeven plekken door deze partijen worden bezet. De overige plekken worden ingevuld door de NDP, terwijl de president ambtshalve voorzitter is.

De bevoegdheden van de Staatsraad zijn onder andere het adviseren van de president over wetsontwerpen die ter goedkeuring aan De Nationale Assemblée worden aangeboden en overeenkomsten met andere mogendheden en volkenrechtelijke organisaties, ontwerpen van uit te vaardigen Staatsbesluiten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May