Schoolgeld middelbare scholen verhoogd naar SRD 250
18 Jun 2015, 05:08
foto


Ouders met studerende kinderen in het voortgezet onderwijs op seniorenniveau (vos) moeten komend studiejaar meer schoolgeld betalen. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft deze mededeling schriftelijk gedaan aan schooldirecteuren.

Balram Soemeer, voorzitter van het VOS-directeurenberaad en directeur op het Miranda Lyceum, bevestigt de aanpassing van het schoolgeld tegenover Starnieuws. Deze verhoging betekent niet zoveel voor beroepsvormende opleidingen, maar voor het vwo/havo gaat het om een significante aanpassing. Dit studiejaar is SRD 170 betaald op deze onderwijsinstellingen. Nu zal er SRD 250 moeten worden neergeteld.

Luciën Rotsburg, directeur van het Imeao II en zijn collega Jane Simons van het Imeao I, kunnen zich terugvinden in deze aanpassing. Er wordt al jaren hierom gevraagd. “Eigenlijk had het bedrag hoger moeten zijn”, merkt Rotsburg op. Een calculatie van enkele jaren terug had uitgewezen dat het studiegeld op beroepsvormend niveau rond de SRD 300 moest zijn. Zover is het niet gekomen, omdat ook met de scholieren rekening moet worden gehouden.
Het inschrijfgeld op het Imeao is SRD 200. Alleen scholieren van de Toerismestream betaalden al SRD 225, door de vele educatieve dagtochten die zij moeten maken. “Dus is er bij ons geen sprake van een significante aanpassing”, zegt de Imeao I directeur.

Veel uitgaven
De laatste verhoging was ongeveer vijf jaar terug. Simons rekent uit dat er maandelijks iets minder dan SRD 25 wordt betaald uitgaande van 11 maanden per studiejaar. Omdat de bijdrage van het ministerie onvoldoende is, kijken directeuren uit naar mogelijkheden om de instellingen draaiende te houden. Naast klein onderhoud aan gebouwen en van terreinen wordt ook de aanschaf van papier, schoonmaakmiddelen en toilettenbeheer uit de schoolkas bekostigd. Ook computers en reparatie worden uit schoolgeld gehaald. “We kunnen niet bij de pakken blijven neerzitten, omdat sponsoren niet zo gemakkelijk sponsoring geven”, ervaart Simons. Onlangs heeft zij een risomachine aangeschaft voor SRD 16.000 uit de schoolkas. Verder moet zwembadbezoek worden betaald.

Een rekensom wijst uit dat uitgaande van een scholierenaantal van 700, SRD 3,50 voor een scholier per zwembadbezoek en acht weken les, wordt al gauw SRD 19.600 uitgegeven. Door de nieuwe onderwijsstructuur zijn er veel buitenschoolse activiteiten. Hoewel de scholieren inkomen, is het geld onvoldoende waardoor op de schoolkas een beroep wordt gedaan.

Alle drie directeuren zijn het erover eens dat het niet kunnen betalen van schoolgeld geen obstakel moet zijn voor scholieren om de school niet te bezoeken. Voor die groep moet naar mogelijkheden voor subsidie worden uitgekeken, vinden de leidinggevenden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May