Leidende rol India in de wereld vereist meer diplomaten
15 Jun 2015, 03:36
foto
Ministerie van Buitenlandse Betrekkingen in Nieuw Delhi.


Wanneer de Indiase regeringsleider, Narendra Modi, buitenlandse bezoeken aflegt, worden heel zorgvuldig de geschenken uitgezocht voor zijn counterparts. Deze geschenken worden bedacht door de staf op het Indiase ministerie van Buitenlandse Betrekkingen en de diplomatieke staf van de Indiase ambassades in de landen die hij bezoekt.

Zo gaf hij de premier van Bangladesh, Sheikh Hasina, een zeldzame audio opname van een speech van haar vader, wijlen Sheikh Mujibur Rahman, de grondlegger van Bangladesh, die hij in 1972 hield in Calcutta.
Aan de Chinese president, Xi Jingping, gaf hij replica’s van relikwieën, die gevonden waren in een stupa (= Boeddhistisch religieus monument) bij Vadnagar, één van de plaatsen in Gujarat, die door Hiuen Tsang (een Boeddhistische monnik) in de 7 eeuw werd bezocht.
Voor de president van Mongolië bracht hij een kopie van een dertiende eeuwse Perzische manuscript over de geschiedenis van de Mongolen.

Het zorgvuldig uitzoeken van zijn geschenken aan collega’s is een onderdeel van Narendra Modi’s strategie om voor zijn land het maximale te halen uit buitenlandse reizen. Modi zorgt er ook altijd voor dat hij tijdens deze bezoeken – soms buiten het formele gedeelte om - ontmoetingen heeft met de man van de straat, onder wie vaak leden van de Indiase diaspora in dat land. Dit is een belangrijk aspect van de publieke diplomatie die India consequent nastreeft.

Wanneer het aankomt op buitenlandse politiek, moeten ook de felste critici van de Indiase premier toegeven, dat hij, nauwelijks één jaar in die functie, een indrukwekkende staat van dienst heeft.
In dat ene jaar is hij 52 dagen buiten India geweest en heeft 17 landen bezocht. Narendra Modi wil dat India een meer beslissende en leidende rol moet spelen in de wereld met de nadruk op economische ontwikkeling. Dat kan alleen met de hulp en assistentie van de Indiase diplomaten. En daar ligt juist nu het probleem van India.

India heeft te weinig diplomaten
India heeft 182 missies (ambassades en consulaten) in het buitenland die bemenst worden door ‘slechts’ 917 personen uit de Indiase buitenlandse dienst.

Ter vergelijking: China heeft meer dan 4000 carrière diplomaten, Japan 5000 en Brazilië 1300. Voor wat de Verenigde Staten van Amerika betreft, zij hebben 11000 diplomaten en op het ‘State Department’ in Washington DC, nog eens 7000 ambtenaren.

De Indiase diplomaten hebben de neiging hun geringe aantallen te bagatelliseren, omdat zij van mening zijn dat het gaat om kwaliteit en niet alleen om kwantiteit.
Maar aantallen zijn wel degelijk belangrijk. Een Indiase diplomaat die in Washington DC was gestationeerd, vertelde hoe hij in zijn eentje moest lobbyen bij het Amerikaanse Congres, terwijl China dat met 15 personen deed.
India dat graag permanent lid wil worden van de Veiligheidsraad heeft op haar missie in New York slechts 8 diplomaten, veel minder dan de andere BRICS landen; Brazilië heeft 45; China heeft 60 en Rusland 70.

Mogelijk bezoek aan Suriname 2016
Op de Indiase agenda staan vele projecten en programma’s. Later dit jaar is India de gastheer van de India – Africa Summit waarvoor alle 54 Afrikaanse staatshoofden zijn uitgenodigd; ook met de eilanden in de Pacific en de Indische Oceaan zullen de betrekkingen worden geïntensiveerd en zal meer nadruk gelegd worden op het programma ‘Make in India’.

In 2016 wil premier Modi alle landen bezoeken, waaronder ook Suriname, waar een substantiële Indiase diaspora woont en werkt. De voorbereidingen van al deze evenementen zal de werkdruk op de Indiase missies en diplomaten erg vergroten.

Echter, een vergroting van het aantal Indiase diplomaten is geen makkelijke zaak. Personen van buiten of via een zijdeur toe laten tot de diplomatieke dienst stuit op weerstand van de zeer machtige Indiase Buitenlandse Dienst (IFS). Politieke benoemingen in de diplomatieke dienst in India vinden bijna niet meer plaats. In een proces dat 15 – 20 maanden duurt wordt uit een originele selectie van 400.000 aanmeldingen voor de Indiase ambtenarij, op jaarbasis 8 – 15 mannen en vrouwen in de Indiase buitenlandse dienst opgenomen.

Het ligt wel in de bedoeling dat ieder jaar 50 goed opgeleide stafleden aan het Indiase ministerie van Buitenlandse Betrekkingen zullen worden toegevoegd, maar dat zal volgens deskundigen niet genoeg zijn. Als premier Modi inderdaad India een leidende rol in de wereld wil geven, zal hij de groep van deskundigen met wie hij dat hoopt te bereiken sterk moeten uitbreiden.

Rudie Alihusain

Artikel ”PM Modi needs more diplomats for India to take leading role in world”
De Hindustan Times van 14 juni 2015
Vertaald en bewerkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May