Zuid-Afrika rechtbank gelast arrestatie Omar al-Bashir
14 Jun 2015, 10:02
foto
Het ICC heeft twee arrestatiebevelen uitgevaardigd voor president Omar al-Bashir.


Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft in een kort geding voorkomen dat de Sudanese president Omar al-Bashir het land verlaat. De rechtbank zegt dat al-Bashir zal moeten blijven totdat later vandaag duidelijk is als hij moet worden overgedragen aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Al-Bashir is in Johannesburg voor een top van de Afrikaanse Unie. Het ICC wil hem berechten voor oorlogsmisdaden en genocide in het conflict in Darfur. Het hof heeft een beroep gedaan op Zuid-Afrika om hem te arresteren. Hij werd echter verwelkomd bij zijn aankomst in Johannesburg.

Er zijn spanningen tussen het ICC en de Afrikaanse Unie. Sommige leden van de unie beschuldigen het ICC ervan dat hij Afrikanen onrechtvaardig tot zijn doelwit maakt. De unie heeft al eerder bij het hof aangedrongen om de procedure tegen de zittende leiders te staken.

De twee uitgevaardigde ICC-aanklachten tegen al-Bashir, die trouwens de beschuldigingen ontkent, beperken het Sudanese staatshoofd ernstig in zijn reizen naar het buitenland. Hij heeft echter enkele bevriende naties in Afrika en het Midden-Oosten bezocht.

Het ICC heeft geen politiemacht en vertrouwt op de lidstaten om arrestaties uit te voeren. Als ondertekenaar van het verdrag tot oprichting van het Internationaal Strafhof, is Zuid-Afrika vastbesloten om president al-Bashir te arresteren, maar correspondenten zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat dit gebeurt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May