Braziliaanse voetballegende Zico wil voorzitterschap FIFA
11 Jun 2015, 10:02
foto
Voetballegende Zico heeft belangstelling voor het voorzitterschap van de FIFA.


De Braziliaanse voetballegende Zico is van plan te gaan voor het voorzitterschap van de FIFA. Hij zegt dat hij bedroefd is over de corruptie-crisis in het bestuursorgaan van de voetbalsport.

De 62-jarige, geboren als Arthur Antunes Coimbra, zegt dat het zijn plicht is om te strijden voor de hoogste functie binnen de FIFA. Vier dagen nadat hij vorige maand was herkozen, heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter aangekondigd dat hij aftreedt.
Hij heeft afstand gedaan van de functie nadat de Verenigde Staten en de Zwitserse autoriteiten afzonderlijk twee diepgaande corruptie onderzoeken zijn gestart binnen de FIFA.

Op een drukbezochte persconferentie in een voetbalcentrum in Rio de Janerio, zei Zico: "Het is triest voor onze sport om te zien wat er gebeurt in het voetbal van vandaag - de corruptie ... en het harde werk van vele andere goede mensen is verspild - en ik zie het als mijn plicht om mijn ervaring en kennis te gebruiken om te proberen en te gaan voor het voorzitterschap ".

Hoewel Zico in veel landen over de wereld heeft gespeeld en gecoacht, heeft hij weinig ervaring met de voetbal administratie op elk hoog niveau. Blatter heeft gezegd dat hij zou aftreden zodra er een opvolger wordt gekozen - waarschijnlijk in december.

Amerikaanse functionarissen hebben 14 FIFA-ambtenaren en medewerkers aangeklaagd voor omkoping en afpersing. Zeven van hen zijn twee dagen voordat Blatter werd herkozen, gearresteerd. Zwitserse aanklagers zijn ook bezig te onderzoeken hoe de FIFA de World Cups van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar heeft toegewezen.

Zico wordt beschouwd één van de grootste spelers in de geschiedenis van Brazilië. In de nationale selectie heeft hij tot drie keer toe gespeeld in de WK-finales van 1978, 1982 en 1986. In eigen land heeft hij 12 titels gewonnen met Flamengo alvorens hij een trainerscarrière begon in onder andere Japan, CSKA Moskou in Rusland en het Turkse Fenerbahce.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May