Guyanees elfde parlement begint zonder oppositie
10 Jun 2015, 12:12
foto
Het parlementsgebouw van Guyana.


Het elfde parlement van buurland Guyana komt vanmiddag voor het eerst bijeen waarbij de gekozen parlementariërs de eed zullen afleggen. In augustus zal het staatshoofd, de kandidaat van de partijen die 23 jaar in de oppositiebanken hebben gezeten, het parlement officieel openen.

Met de komst van een aantal nieuwe gezichten, zal er ook een opvallende afwezigheid zijn van parlementaire vertegenwoordigers uit Guyana’s oudste bestaande politieke partij, de People's Progressive Party/Civic (PPP/C). De PPP heeft een onwillige houding aangenomen tegen de gekozen president David Granger. Ze beroept zich op vermeende tegenstrijdigheden in de onlangs bindend verklaarde algemene en regionale verkiezingen.

De PPP heeft gisteren geen namen ingediend bij de Guyanese Verkiezingscommissie. Partijleden, waaronder de voormalige president Donald Ramotar, hebben sinds de verklaring van de verkiezingsuitslag een afwachtende houding aangenomen. De partij is naar verluidt nog steeds ontstemd dat haar verzoek voor een volledige herstelling niet is gehonoreerd door de verkiezingscommissie. De PPP vindt dat de verkiezingen van 11 mei zijn gemanipuleerd.

Zij is dan ook de enige haalbare oppositie. Geen van de andere partijen die de algemene en regionale verkiezingen betwist, heeft zetels behaald. Met een voortdurende afwezigheid van de PPP/C komt de werking van de sectorale commissies in gevaar. De gekozen regering heeft in een brief de PPP/C gevraagd om mee te werken, maar daar is tot nog toe niet positief op gereageerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May