'ABOP heeft afspraak met NDP om regering te vormen'
09 Jun 2015, 00:51
foto
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk in gesprek met journalisten, na de officiële uitslag van hoofdstembureau Paramaribo. (Foto's: Leroy Troon)


"We zitten niet in de wachtkamer en gaan ook niet in een wachtkamer, we zitten nu in de regering en gaan samen ook de nieuwe regering vormen, zoals afgesproken met de NDP”, zegt Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Alternatieve Combinatie/ABOP aan Starnieuws. Die afspraak zou lang vóór 25 mei zijn gemaakt. Brunswijk zegt dat het dan ook geen enkel probleem zal zijn om in De Nationale Assemblee de president te kiezen, waardoor een verkiezing in de Verenigde Volksvergadering (VVV) niet nodig is.

De gang naar de VVV vindt Brunswijk een groot risico. “Dat is een heel nieuwe verkiezing en je weet nooit hoe een dubbeltje kan rollen. Dus we gaan dat risico niet nemen en gaan de president gewoon in het parlement kiezen”, zegt Brunswijk. Brunswijk was maandagmiddag aanwezig bij de openbare zitting van het hoofdstembureau Paramaribo in de Anthony Nesty Sporthal. De uitslag die werd bekendgemaakt, was voor hem geen verrassing. “Ik had al voorspeld hoe de dr- en rr-zetels zouden worden verdeeld en dat is uitgekomen. Dit hier was alleen maar een formaliteit en ik ben tevreden met wat hier heeft plaatsgevonden”, zegt Brunswijk.

Eerst PALU en DOE
Herkozen parlementariër Melvin Bouva van de NDP zegt dat voor een samenwerking zeker wordt gekeken in de richting van eerst de PALU die dezelfde progressieve ideologie heeft als de NDP en DOE, die een constructieve bijdrage heeft geleverd in de afgelopen vijf jaar. “In feite is dat genoeg om de president te kiezen in het parlement”, zegt Bouva. In het uiterste geval zal de president in de VVV worden gekozen, wat volgens Bouva zonder enige problemen ook zou moeten lukken. Toch ziet hij liever dat de president in het parlement gekozen wordt. Daarvoor hoeft het niet te betekenen dat er een brede coalitie gevormd moet worden, dan wel dat gedoogd ondersteund wordt door partijen of individuele parlementariërs. Voor het vormen van een regering zegt Bouva dat in geval samen gewerkt wordt, de NDP niet op zoek is naar partijen en personen om slechts een brede coalitie te vormen maar die wel een toegevoegde waarde hebben aan het beleid en ook een visie hebben daarop.

Dat de AC/ABOP slechts vijf zetels heeft weten te behalen, ligt volgens Brunswijk aan het feit dat de kiezers uit het binnenland (marrons) geen bundeling hebben. “Je ziet het resultaat. Er is geen bundeling en de stemmen zijn overal naar toe gegaan, vooral naar de NDP. Als de BEP en ABOP bij elkaar waren, hadden we alle drie zetels in Marowijne gewonnen en in Paramaribo zouden we zeker ook nog een zetel behaald hebben. In elk geval is dat een gepasseerd station waarover we ons wel moeten gaan buigen. De binnenlandbewoner wil dat alle partijen van het binnenland zich gaan bundelen en daaraan zal gewerkt worden. Wij leiders moeten nagaan op welk moment het, het beste is om een lijmpoging te wagen”, zegt Brunswijk.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May