Sacramentsprocessie: Hulde aan Christus
08 Jun 2015, 16:13
foto
Pater Esteban Kross leidt de Sacramentsprocessie zondag. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Honderden gelovigen hebben zondag de Sacramentsprocessie gelopen door enkele straten in Paramaribo. De liefde voor Christus is op feestelijke wijze gevierd. Wij laten zien dat wij in Hem geloven en dat het geloof een belangrijke plek heeft in ons leven, licht Pater Esteban Kross toe. Al zingend en biddend hebben de gelovigen met kaarsen, bloemen, confetti strooisel hulde gebracht aan Jezus Christus.

Deze oude traditie van het Hoogfeest van Sacramentsdag, wordt twee jaarlijks door het rooms-katholiek Bisdom in Suriname gevierd. Tijdens het laatste Avondmaal (Witte Donderdag) deelde Jezus met Zijn leerlingen brood en wijn, met de woorden dit is Mijn lichaam en Mijn bloed, blijf dit doen om Mij te gedenken. Hiermee stelde hij de eucharistie in en gelovigen vieren uit dankbaarheid dat Jezus Zichzelf, Zijn lichaam heeft gegeven in het levende brood (hostie) dat uit de hemel is neergedaald als voedsel voor wie in Hem gelooft. In de eucharistie, maakt Christus het woord waar, “Als iemand van dit brood eet, zal hij leven in eeuwigheid. Het brood dat Ik zal geven, is Mijn vlees, ten bate van het leven der wereld”. Een geconsacreerde hostie wordt ook wel het Heilig Sacrament ofwel het Allerheiligste genoemd.

Voorafgaand aan de processie was er een eucharistische viering in de St Petrus en Paulus Kathedrale Basiliek. Iets voor zeven uur in de avond begon de processie. Kross, bijgestaan door misdienaars die vooraan liep, werd gevolgd door tientallen kinderen in hun nette pakken. Zij hadden eerder op de dag hun communie in verschillende parochies gedaan. Misdienaars, priesters, zusters en kerkgangers van de verschillende parochies met vaandels liepen erachter aan. Het Allerheiligste Sacrament (de heilige Hostie ), geplaatst in een monstrans (houder) is op plechtige wijze door pater Antonius te Dorsthorst (pater Toon), de administrateur bij het RK-Bisdom gedragen. Rond het Onafhankelijkheidsplein is de zegen van God gevraagd voor de nieuwe nog te vormen regering en het parlement.

Al in de dertiende eeuw bepaalde paus Urbanus IV dat het Hoogfeest van Sacramentsdag op de tweede donderdag na Pinksteren moet worden gevierd. In Suriname is dit feest op de daaropvolgende zondag. “We zijn niet zonder fouten en zonden. Maar Christus is met de mensen en voedt ons innerlijk leven met Zijn eigen Lichaam en Bloed. Dat roept ons op, om ons beschikbaar te stellen voor de medemens die onze liefde en goedheid nodig heeft. Dan zullen wij vanuit de genade van de eucharistie, Gods licht naar anderen brengen”, schrijft Kross in het weekblad Omhoog van het RK-Bisdom Paramaribo. “Laat onze gedachten oprechte gedachten zijn: van vrede, zich geven, dienstbaarheid. Laat onze woorden waarachtig zijn, duidelijk, op het geschikte moment: zodat ze kunnen troosten en helpen, maar vooral het licht van God aan anderen kunnen brengen. Laten onze daden consequent zijn en juist.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May