'Kunst leidt tot natievorming'
07 Jun 2015, 21:03
foto
De 13-jarige Ishana Akkal geeft een demonstratie tijdens de ‘Kalá ká anubhava'. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Kunst is universeel, ongeacht van welke afkomst je bent en daarom ook een instrument dat leidt tot natievorming”, zegt Anand Binda aan Starnieuws. Samen met George Ramjiawansingh heeft hij de vierdaagse expositie ‘Kalá ká anubhava' in het Lalla Rookhgebouw, voor de vijfde keer gehouden. Negen kunstenaars met ruime ervaring in het exposeren en twee leerlingen hebben deelgenomen aan de tentoonstelling met het thema 'De Indiase Diaspora in Suriname'.

“We hebben twee van onze leerlingen mee laten doen om hen te stimuleren”, verduidelijkt Ramjiawansingh. Hij benadrukt dat de jeugd en het talent moet worden ondersteund, “we willen ze pushen”. De kunstenaar ziet veel variatie in de gepresenteerde kunstwerken. Vooral twee modern uitgevoerde kunstige poppen, die centraal staan opgesteld in de expositieruimte, zijn hem opgevallen. “Ik ga je eerlijk zeggen, toen ik het de eerste keer zag, schrok ik en zei: suma na ing. Maar ik heb van de maker ervan begrepen dat ze ‘bescherming’ uitdrukken - krin pasi gi wi - de weg schoon houden zodat we verder kunnen gaan.”

Mooiste uit je halen
Ishana Akkal (13) volgt pas negen maanden lessen bij Binda. Tijdens de expositie geeft zij een demonstratie en krijgt veel aandacht van de bezoekers. De talentvolle jonge kunstenares merkt op dat het allemaal niet automatisch gaat. “Je moet natuurlijk je best doen om het mooiste eruit te halen, maar het moet uit jezelf komen. Alleen dan kan je jouw kunst uitdrukken en dan voel je vrijheid. Ik herken mezelf in mijn werk. Als ik verdrietig ben is mijn kunstwerk meestal een beetje donkerder. Eigenlijk hou ik niet van felle kleuren, maar als ik blij ben is mijn werk toch een beetje vrolijker.”

Binda legt uit dat Akkal naast schilderen ook pianolessen volgt en die combinatie haar laat opbloeien. “Omdat ze ook piano speelt, is haar focus in het centrum van het hart zo open gegaan, dat eigenlijk het zin hebben in het leven en met mensen dingen delen vreselijk groot is. Dat moeten we vooral bij jonge mensen hebben, zodat ze niet aan rare dingen denken en aan geld maken alleen. Het focussen op het essentiële van het leven en dat eigenlijk aangrijpen en verder ontwikkelen. Dan krijgen we een generatie die zo positief is die zo een positieve bijdrage kan leveren dat we eigenlijk goed op weg zijn naar een goede natievorming. Dat is het einddoel.” De expositie is vanavond afgesloten.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May