Stichting Vonzell start ‘Powa Gi Yonguwan 2’
06 Jun 2015, 14:06
foto


Vijftig vroegtijdige schoolverlaters tussen 15 en 24 jaar krijgen de gelegenheid om alsnog een vak te leren. Op maandag start het project ‘Powa Gi Yonguwan 2’ dat gericht is op het verbeteren van de toekomst van jongeren. De cursisten mogen kiezen uit de vaktrainingen gas, water en sanitair (gawasa), lassen, elektro, keukenassistent en schoonheidsspecialist. Het trainingstraject dat is uitgesmeerd over 2,5 tot 3 maanden is mogelijk gemaakt door de Stichting Vonzell met financiële ondersteuning van de Pan American Development Foundation (PADF).

De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) en Shine Institute zijn ook partners in dit project. Om te kunnen deelnemen aan deze cursussen moeten de jongeren niet schoolgaand en werkzaam zijn, zegt projectmanager Derrick Boldewijn aan Starnieuws. Het verzorgen van de pre-employmenttraining en de sociale vaardigheden zijn onderdeel van dit traject.

Om met deze doelgroep te mogen werken is het volgens de projectmanager een ware uitdaging. Voor de persoonlijke motivatie zijn tien mentoren aangetrokken. Zij zijn belast met de persoonlijke begeleiding van de cursisten. ‘Als een trainee wegblijft, dan moet de mentor nagaan waarom die is thuisgebleven en motiveren om door te gaan’, zegt Boldewijn. Van de vijftig personen is twintig vrouw. Uit de groep heeft één meisje gekozen voor gawasa terwijl één jongen interesse heeft getoond in de training tot keukenassistent.

Volgens Boldewijn moeten de vroegtijdige schoolverlaters na het trainingstraject een baan vinden. Om dit doel te realiseren zijn er job replacement officers aangetrokken.

Vorig jaar is het project ‘Powa Gi Yonguwan 1’ uitgevoerd. Dertig jongeren hebben geparticipeerd aan dit opleidingstraject. Van dit aantal zijn 21 direct aan een baan geholpen, zijn twee teruggegaan naar school terwijl zeven nog met het sollicitatieproces bezig zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May