Simons neemt deel aan conferentie op Jamaica
04 Jun 2015, 13:42
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons aan het woord tijdens de conferentie. (Foto: DNA)


Assembleevoorzitter Jennifer Simons, heeft in haar hoedanigheid als vicevoorzitter van Parlamericas, van 2 tot en met 4 juni deelgenomen aan een conferentie op Jamaica. Zij is ondersteund door deskundigen, onder wie ook Amzad Abdoel, die voorzitter was van de vaste commissie van Financiën. Charmaine Felter, voorzitter van de Rekenkamer, was ook aanwezig op de bijeenkomst. De conferentie is gehouden door de Wereldbank, IDB en Parlamericas.

De ‘International Conference on Legislative Oversight to Foster Accountability, Transparency and Sustainable Development’, in Kingston werd geopend door de Jamaicaanse premier, Portia Simpson Miller. Op de eerste dag zijn 21 sprekers uit verschillende delen van de wereld aan het woord gekomen. De nadruk lag op de vele uitdagingen die er zijn voor parlementen bij het vervullen van hun toezichthoudende taak en de oplossingen die er overal in de wereld voor die problemen gevonden zijn. Daarnaast deelden de voorzitters van parlementen en Rekenkamers van Caricom landen hun ervaringen op dit gebied, meldt de Communicatie en Informatie afdeling van De Nationale Assemblee.

Simons deelde mee dat Suriname ook wordt geconfronteerd met dezelfde uitdagingen en valkuilen van veel andere ontwikkelingslanden. Zij noemde de belangrijke problemen waarmee zij geconfronteerd werd bij haar aantreden. Een niet functionerende commissie Staatsuitgaven en een Rekenkamer die niet echt onafhankelijk was en bovendien ernstig onderbemand. Zij deelde mee welke stappen er zijn gezet in het kader van het Project Institutionele versterking van DNA, dat met ondersteuning van UNDP is uitgevoerd. De inbreng van DNA tijdens de behandeling van de begrotingen, opstart van besprekingen met de ministers over de begroting in ontwikkeling, de activering van de commissie staatsuitgaven en de Rekenkamer door benoeming van de nieuwe leiding in 2011, werden onder andere naar voren gebracht.

Simons legde uit dat Suriname de afgelopen vijf jaren de overgang is begonnen naar een transparanter en efficiënter systeem van openbare boekhouding en effectief toezicht. In de komende zittingsperiode zal verder gewerkt moeten worden om het niveau van transparantie en verantwoording te bereiken dat onze overheid efficiënter en effectiever zal maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May