Minister Algoe: Wateroverlast is nationaal probleem
04 Jun 2015, 00:54
foto
Een aanplant staat al dagen onder water.


In diverse districten zijn landbouwgebieden onder water gelopen door extreme neerslag. Het overtollige hemelwater zou geen probleem moeten zijn, als de afvoer even snel zou plaatsvinden, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Hij wijst erop dat het allemaal te maken heeft met de weersgesteldheid, de klimaatverandering.

De landbouwgebieden in vooral Wanica, Saramacca en Commewijne hebben enorm te lijden onder de zware regens. Veel van de aanplanten zijn aangetast door het water, waardoor de prijzen van de groenten de lucht in gaan.

Algoe wijst erop dat de slechte afwatering geen probleem van zijn ministerie alleen is, “het is een nationaal probleem." Wat nu gebeurt is dat bij de vele neerslag, de waterstand tegelijkertijd ook hoog is, waardoor het water veel langer blijft liggen. Er moet een integraal plan voor de ontwatering komen, stelt de bewindsman. Samen met de ministeries van Openbare Werken en Regionale Ontwikkeling zal hieraan moeten worden gewerkt. Er wordt gedacht aan pompgemalen.

Gronduitgifte
Een ander probleem is dat achtereenvolgende regeringen ondanks het negatief advies van LVV gronden hebben uitgegeven voor tuin- en landbouw doeleinden, terwijl deze arealen daar niet voor geschikt waren. “Je kunt de arealen inpolderen, maar bij zware regen heb je de poppen aan het dansen. Het gaat om veelal laag gelegen gebieden.” De bewindsman haalt als voorbeeld La Poule in Saramacca aan. La Poule ligt in een kom en was bedoeld voor de rijstbouw en niet voor droge gewassen die er nu worden verbouwd. Hij wijst erop dat er miljoenen worden gestopt in het verpompen van overtollig water, maar dat het rendement niet dienovereenkomstig is.

“Als we nu miljoenen moeten uitgeven aan infrastructuur, wanneer gaan we de sector dan industrialiseren,” vraagt Algoe zich af. Hij bekritiseert het gronduitgifte beleid van opeenvolgende regeringen. “Deze situatie is door de jaren heen gecreëerd en nu wordt verwacht dat we het in een handomdraai rechtzetten.” Hij benadrukt dat het er niet om gaat dat LVV geen gronden wil uitgeven aan ondernemers, “maar het gaat erom dat de gronden die zijn uitgegeven niet geschikt zijn voor de doeleinden waarvoor ze zijn aangevraagd.”

Voor de Guyana’s, Brazilië en een deel van Venezuela, de Bahama’s en Belize ligt veel meer regen in het verschiet als gevolg van het weerfenomeen El Niño. De rest van de Caribische regio krijgt te kampen met extreem droog weer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May