Nog hertelling 12 stembureaus; daarna ressortraad
02 Jun 2015, 00:01
foto
De laatste stapels ressortraadsbiljetten worden geteld. (Foto: René Gompers)


Op maandag, de tweede dag van de hertelling van stembiljetten, zijn 16 stembureaus afgewikkeld. De verschillen blijken minimaal te zijn op het niveau van De Nationale Assemblee. Zondag zijn stembiljetten van 10 stembureaus opnieuw geteld. Dinsdag zal de hertelling van de laatste 12 stembureau plaatsvinden. Daarna moeten de uitslagen op ressortraadsniveau van de stembureaus nog worden verwerkt. Het zal nog dagen in beslag nemen voor hoofdstembureau Paramaribo helemaal klaar is.

De tweede dag van de hertelling is rustig verlopen. Om 22.00 uur waren de vier tafels waar er nog geteld werd, afgerond. De blauwe biljetten zijn al verwerkt. De laatste witte vellen moesten nog worden geteld. "Disciplinair!" wordt er af en toe geroepen wanneer een kiezer de hele rij kandidaten van een partij heeft gekleurd.

Er worden geen tussenstanden op het hoofdstembureau Paramaribo bekendgemaakt. De cijfers worden op het ingerichte secretariaat van de Anthony Nesty Sporthal verwerkt. De informatie is niet toegankelijk voor de politieke partijen en het publiek. Het hoofdstembureau Paramaribo werkt niet met het systeem van het Centraal Hoofdstembureau dat was uitgevallen. Op andere hoofdstembureaus kon op een groot scherm gezien worden wat er ingevoerd werd en hoeveel stembureaus verwerkt waren.

Voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, Jerry Miranda, heeft vaker aangegeven dat de officiële cijfers pas na de hertelling zullen worden bekendgemaakt. Er is geen tussenstand doorgegeven van de verwerkte cijfers tot nu toe. Ramon Abrahams, ondervoorzitter/secretaris van de NDP, zegt aan Starnieuws dat de hertelling rustig wordt afgewacht. "Ik heb altijd gezegd dat we gaan winnen en minimaal 26 zetels zullen halen. Het kan alleen maar meer worden. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May