Verschil 2 stemmen tussen NDP en V7 voorlopige telling
31 May 2015, 10:43
foto
Deze cijfers zijn van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat om voorlopige uitslagen.
Het gaat om deze 21 stembureaus met nummers (kolom links).


Van de 21 stembureaus die in kiesdistrict 1, Paramaribo straks worden herteld, zijn 6 van het ressort Blauwgrond, 2 van Centrum, 1 van Beekhuizen, 1 van Rainville, 3 van Latour en 8 van Flora. Bij de aanvankelijke telling van deze 21 stembureaus had de Nationale Democratische Partij (NDP) in totaal 3.738 stemmen vergaard en V7 3.736 stemmen. Er is een miniem verschil van 2 stemmen.

Deze 21 stembureaus waren in totaal goed voor 12.583 kiezers, maar uit de voorlopige cijfers blijkt dat 8.993 geldige stemmen zijn uitgebracht. Een aftreksom wijst uit dat er 3.590 kiezers niet hebben gestemd inclusief de ongeldige stembiljetten. De NDP heeft om een hertelling van deze stembureaus gevraagd, omdat zij vermoedt dat er sprake is van malversaties. Op een spoedpersconferentie gisteren in Ocer heeft NDP-woordvoerder Winston Lackin gezegd dat uit de turflijsten van de partijvertegenwoordigers is gebleken dat de NDP minder stemmen heeft vergaard dan zij hadden verwacht.

Lackin somde tal van zaken op om te staven dat er ongeregeldheden hebben plaatsgevonden bij deze 21 stembureaus. Ten tijde van de persconferentie was voor de NDP al duidelijk dat er een hertelling zou volgen. De partij had in een schrijven aan voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, districtscommissaris Jerry Miranda, gevraagd om een hertelling. De hertelling begint om 12 uur vandaag.

Coördinator van de politieke combinatie V7, Chan Santokhi, heeft ernstig geprotesteerd tegen deze gang van zaken. Hij zegt dat om een hertelling wordt gevraagd, terwijl de ressortraadsstemmen nog niet geteld zijn. “Het lijkt erop alsof de NDP voorinformatie heeft.” Voor Santokhi is hier duidelijk sprake van een opgezette zaak, omdat de NDP meer zetels had verwacht te behalen bij de verkiezingen. Lackin zei op de persconferentie dat de NDP 1 of 2 zetels meer in Paramaribo had verwacht. De NDP komt landelijk op 26 zetels.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May