V7 schrijft protestbrief naar voorzitter hoofdstembureau
30 May 2015, 20:46
foto


De politieke combinatie V7 heeft vandaag een brief gestuurd naar de voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, districtscommissaris Jerry Miranda. Hierin worden kanttekeningen geplaatst op het protest van de Nationale Democratische Partij (NDP) en de mededelingen die gedaan zijn op een spoedpersconferentie vanmiddag in Ocer. Aan Miranda wordt een kopie van de brief gevraagd door V7. De politieke organisatie vraagt om ontvangen te worden over nader te nemen stappen.

Coördinator van V7, Chan Santokhi, stelt in het schrijven dat de hertelling die zal plaatsvinden op basis van het protest van de NDP, veel vragen oproept. "Een van de vragen die hierbij gesteld moet worden is, hoe het mogelijk is dat er stembureaus worden genoemd die nog niet gecalled zijn. Gesteld moet worden dat de wijze waarop de processen-verbaal van de stemming en de opname van de resultaten van de stemming en de daarbij behorende verkiezingsdocumenten uitdrukkelijk en uitputtend is vastgelegd. Door het hoofdstembureau moet worden nagegaan en aangetekend dat aan alle formele vereisten is voldaan alvorens de stukken in ontvangst te nemen. Indien daarbij verzuimen worden ontdekt moeten deze direct worden gecorrigeerd", stelt V7.

Fouten gemaakt
Nadat alle processen-verbaal reeds in ontvangst waren genomen, heeft de voorzitter van het hoofdstembureau te kennen gegeven dat na controle voorzitters en leden van stembureaus zijn uitgenodigd om de geconstateerde fouten te corrigeren. "Op grond van de vorenstaande mededelingen constateren wij dat reeds bij het in ontvangst nemen van de processen-verbaal en de overige verkiezingsdocumenten er fouten zijn gemaakt. Wij wijzen met nadruk erop dat de in het stembureau aanwezige kiezers terstond na de voorlezing van het proces-verbaal bevoegd zijn bezwaar aan te tekenen. De voorzitter van het stembureau is gehouden dit bezwaar in het proces-verbaal op te nemen. Naar de letter en geest van de wet kan slechts met bezwaren ter plekke gedaan en waarvan in de processen-verbaal een aantekening is gemaakt, rekening worden gehouden".

Nu blijkt dat door het hoofdstembureau processen-verbaal in ontvangst zijn genomen welke niet aan de vereisten der wet voldoen, hetgeen als een verzuim wordt aangemerkt. "Wij hebben er kennis van genomen dat deze verzuimen thans worden hersteld. Wij hebben van het hoofdstembureau alsook vanuit de media begrepen dat er van de zijde van de NDP protest is ingediend waarbij geen duidelijkheid is verschaft over de precieze inhoud de protestbrieven".

Manipulatie
V7 wijst op enige markante opmerkingen welke door de woordvoerder van de NDP tijdens de vanmiddag gehouden persconferentie zijn gedaan.
1. Dat de NDP na bestudering van de turflijsten die door hun vertegenwoordigers zijn opgemaakt op een aantal stembureaus niet overeenkomen met de uitkomsten van de stembureaus
2. Nog markanter is de opmerking dat de voornoemde turfers hebben gemarkeerd de NDP'ers die op die stembureaus zijn gaan stemmen en dat de op deze partij uitgebrachte stemmen niet overeenkomen met de leden van de NDP die aldaar moesten stemmen, althans woorden van gelijke strekking of betekenis.

Op een vraag van een journalist is door de woordvoerder aangegeven dat de NDP'ers gedisciplineerd stemmen. Op een nadere vraag dat de stemming geheim is, is er geen duidelijk antwoord gegeven. Bovendien heeft betrokkene medegedeeld dat het zou gaan om meer dan duizend stemmen.
De vraag rijst hoe hij aan deze aantallen komt terwijl er nog stembureaus zijn die hercalled moeten worden. Zulks roept vele vraagtekens op of deze hele actie niet bedoeld is om de uitslag te manipuleren in het voordeel van de NDP, slelt de V7 coördinator in de brief.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May