Santokhi: NDP bezig met politieke manipulatie
30 May 2015, 20:29
foto
V7-coördinator Chan Santokhi (foto: René Gompers)


Chan Santokhi, coördinator van V7, vindt het zeer verdacht dat ineens twintig stembureaus in Paramaribo opnieuw geteld zullen worden na een protest van de NDP. “Het is niet goed. Maar ik denk dat ze bang zijn dat ze met een zetel terug zullen vallen en de gang naar de Verenigde Volksvergadering proberen te vermijden”, merkt Santokhi op tegenover Starnieuws. De politicus meent dat er sprake is van manipulatie. De politieke combinatie heeft een protestbrief gericht aan hoofdstembureau Paramaribo.

Wat nu gebeurt, is slecht één van de acties van de NDP om de winst naar zich toe te trekken, meent Santokhi. “We hebben vanaf het begin gewezen op dit gedrag. Men wilde politieke combinaties verbieden door de regelgeving aan te passen”, haalt Santokhi aan. “Ook wilde men de 1 procent regeling bij registratie van partijen koppelen aan een sanctie. Partijen die niet zouden voldoen, moesten uitgesloten worden van deelname. We hebben ook gewaarschuwd tegen een manipuleerbaar computersysteem. Omdat we hebben geprotesteerd is daarvan afgezien. Voor de verkiezingen zijn ook nog dc’s gemuteerd op zo een wijze dat de minister van Regionale Ontwikkeling niet op de hoogte was. Ik ga ervan uit dat er ook opzet in het spel was.”

Starnieuws had reeds geconstateerd dat pas na 26 mei op hoofdstembureau Paramaribo het verwerkingsproces vastgelegd mocht worden. Daarvoor was filmen, fotograferen en overschrijven verboden, terwijl volgens de wet het proces openbaar is. De telling vindt volgens Santokhi plaats onder verdachte en mysterieuze omstandigheden. “Nu wil men hertelling. En waarover? Over stembureaus waar er nog geen telling plaatsgehad heeft op ressortraadsniveau. Dat wil zeggen of je hebt voorkennis of je hebt stiekempjes al geteld of je hebt nu al gemanipuleerd”, stelt Santokhi. “Dit is een ontwikkeling die schade gaat berokkenen aan ons verkiezingsproces maar ook de uitslag. Het gaat een aantasting betekenen van de democratische gevoelens van de kiezers. Ik denk dat wat de NDP gedaan heeft, is tijd winnen om onzuivere handelingen te verrichten.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May