Dertien vrouwen gekozen in nieuw parlement
07 Jun 2015, 04:03
foto


Een kwart van het nieuw te beëdigen parlement zal uit vrouwen bestaan. Als al de gekozen vrouwelijke kandidaten bewilligen, zullen er 13 vrouwen zijn in de nieuwe zittingsperiode van het parlement. Het vorige parlement telde slechts vijf vrouwelijke leden.

Bij de landelijk gehouden verkiezingen op 25 mei zijn meer vrouwen kandidaat gesteld voor het parlement. Een groot aantal was echter op niet verkiesbare plaatsen op de verschillende lijsten. Enkele vrouwelijke kandidaten hebben, ondanks zij de meeste stemmen hebben vergaard in hun kiesdistrict, de zetel in het parlement niet gehaald. Zo zijn Ann Sadi (NDP/Commewijne) en Harriet Ramdien (V7/Nickerie) buiten de boot gevallen.

Sommige vrouwen die als lijsttrekker waren geplaatst, hebben het ook niet gehaald, omdat kiezers meer op andere kandidaten hebben gestemd. Thea Huur (V7/Sipaliwini) heeft lijdzaam moeten toezien hoe ‘haar’ zetel naar partijgenoot Rudolf Zeeman is gegaan. Zeeman heeft bijna vier keer zoveel stemmen vergaard als Huur. Hij komt voor een tweede termijn in het parlement. Anderzijds is Dinotha Vorswijk van de Alternatieve Combinatie (AC) gekozen ten koste van lijsttrekker Walter Bonjaski. In Sipaliwini heeft Vorswijk anderhalf maal zoveel kiezers achter zich gekregen dan Bonjaski, die lid was van het vorige parlement. Alice Amafo (AC) was lijsttrekker in Paramaribo, maar de zetel gaat naar partijgenoot Edward Belfort, die de lijstduwer was.

Assembleevoorzitter Jennifer Simons en Karin Refos hebben zich ingezet om meer vrouwen gekandideerd te krijgen. 'Ook Zij' heeft bijgedragen tot extra bewustwording. Drie van de vrouwelijke kandidaten zijn herkozen.

Voor het nieuw te beëdigen parlement zijn gekozen de kandidaten:
NDP:
1. Para: Jennifer Vreedzaam
2. Wanica: Rossellie Contino
3. Commewijne: Jenny Warsodikromo (herkozen)
4. Saramacca: Naomi Samidin
5. Sipaliwini: Aida Nading
6. Marowijne: Grace Watamaleo
7. Paramaribo: Jennifer Simons (herkozen)
8. Paramaribo: Sylvana Afonsoewa

V7:
1. Commewijne: Ingrid Karta-Bink (PL)
2. Wanica: Krishna Husainali-Mathoera (VHP)
3. Paramaribo: Patricia Etnel (NPS)

AC:
1. Sipaliwini: Dinotha Vorswijk
2. Brokopondo: Diana Pokie (herkozen)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May