Misiedjan: "Geen ondermijning rechterlijke macht"
05 Oct 2010, 20:00
foto


De reorganisatie op het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) treft ook de rechterlijke macht.
Minister Martin Misiedjan haalt auto's terug die worden ingezet voor de beveiliging van leden van de rechterlijke macht. De volgende stap is het terughalen van 63 politieagenten die nu onder anderen rechters beveiligen, zo kondigde hij dinsdagmorgen aan na afloop van de raad van ministers.

Deze agenten moeten "terug naar hun eigenlijke politietaken", vindt Misiedjan.De stap volgt op de ontheffing uit haar functie van de woordvoerder van het 8 decemberproces, Marjorie Sanches.

De maatregelen moeten geenzins gezien worden als ondermijning van de rechterlijke macht, zei Misiedjan in antwoord op vragen van journalisten. De reorganisatie houdt volgens hem ook geen verband met het 8 december-proces, waarin president Desi Bouterse terecht staat als hoofdverdachte voor de executie van vijftien mannen in 1982.


Scheefgegroeid
Misiedjan voerde veelvuldig de trias politica aan als verklaring voor zijn handelen. Deze scheiding der machten in een wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht, maakt het volgens hem niet vol te houden dat het ministerie van Justitie - deel van de uitvoerende macht - een woordvoerder levert aan de zittende magistratuur - deel van de rechtsprekende macht.
Dat Sanches haar werk de afgelopen drie jaar voorbeeldig heeft gedaan, doet er niets aan af dat "de situatie was scheef gegroeid", aldus de minister. "En wat scheef is gegroeid, zetten we weer recht. De rechterlijke macht moet een eigen woordvoerder aanstellen."

Het invorderen van auto's die overbodig worden geacht, is iets dat het hele ministerie treft, "Dus ook rechters", zegt Misiedjan.
Dat heeft, zegt hij, niets te maken met het inperken van de veiligheid. Ook andere logistieke en administratieve zaken die vanuit het ministerie gedaan worden voor de rechterlijke macht worden onder de loep genomen.

Zoals het terugroepen van 63 politiefunctionarissen die beveiligingswerk doen bij de rechterlijke macht. “We moeten zaken gescheiden houden”, zegt Misiedjan.
De minister zegt dat dit werk gedaan moet worden door de speciaal daarvoor opgeleide manschappen van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD).


Foto: Martin Misiedjan: "Politie moet weer politiewerk doen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May