Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 252
17 May 2015, 22:22
foto


“Heren, zuipbroeders, hebben jullie dat VES-debat in Tor’s Ballroom gevolgd?”
“Debat? Een tamme economische woordenstroom, over wat we allang weten, weer eens te weten krijgen en steeds verzuimen om met wortel en tak aan te pakken.”
“Omdat we allemaal de pijn zullen voelen van ingrijpende, noodzakelijke economische maatregelen, we willen steeds geit en kool sparen, dan blijft het kwaad voortwoekeren.”
“Dus dan blijven we heel mooi intellectueel om de hete brij heen draaien en ons zo min mogelijk binden aan inkomstenverhogende en consumptieverlagende maatregelen.”
“En we verzanden weer eens in dat uit de strot komende: jij hebt dit gedaan en ik heb niets misdaan, dus stem op ‘ik’ en de rest stik.”
“Laat de rijken zo min mogelijk belasting betalen, geef de armen brood en spelen en zoveel mogelijk alles gratis, en knijp de middenklasse tot het bot uit. Dat is de economische realiteit in ons land.”
“Ach, jij zeurt omdat je winkel bijna failliet gaat sinds je die uitgebuite winkelmeisjes van je het minimumloon moet betalen. Tenminste heeft mijn leider, de koning van de revo, de grootvader des vaderlands, mijn ....”
“Ach man, holle termen. Straks ga jij zeker ook met je personeel optocht lopen, eenmaal, andermaal, om al je openstaande schulden bij Jouw Regering nog vóór 25 mei uitbetaald te krijgen.”
“Dat is mijn zaak, bemoei jij je daarmee niet.”
“Heren, rustig. Toen we vijf jaren geleden hier begonnen te drinken en te debatteren, moest ik vaak ijs laten aanrukken om de gemoederen af te koelen. Moet ik dat weer doen?”
“Als we met mooie woorden en onproductief gebabbel deviezen konden verdienen, had dit land de grootste deviezenreserve ter wereld.”
“Maar mooi was dat toch. In dezelfde krant, naast elkaar, twee commentaren over dat economisch debat. De ene zegt: uit dat debat blijkt terecht dat de rode vlag voor onze slechte economische toestand moet worden gehesen en dat net als bij een marathon de te vroege hardrenners de eindstreep niet halen, en net ernaast een artikel waarin staat dat zo een economisch debat geen invloed zal hebben op het stemgedrag van de kiezers; de meerderheid stemt niet op issues, op ideologie, maar op populaire personen.”
“Beiden hebben gelijk, daarom staan ze naast elkaar.”
“Maar eindelijk zag ik een foto in de krant van een volle assemblee.”
“O ja, dat was in verband met die afsluiting van die ‘ook zij-week, oftewel: ‘meer-vrouwen-in-alle-lekkere-posities-waar-mannen-inzitten.”
“Ik zie dat niet als een probleem of bedreiging.”
“Maar dan moet dat ook bij de vuilophaal, het abattoir, de bouwsector en bronbere, want daar heb je een mannenoverschot.”
“Ach man, klets nou niet; je weet toch dat vrouwen altijd mannen roepen om zware dingen te tillen, vieze dingen op te ruimen en enge beesten, zoals muizen, ratten, slangen, kakkerlakken en pappie-todo’s dood te maken of weg te jagen?”
“Daarvoor zijn we dus wel goed, want je bent man, hoor je dan als goedkoop excuus.”
“Ik zou dan zeggen: ga koken en vaat wassen en kleren strijken, want je bent toch vrouw.”
“Jullie redeneren echt als opa’s uit de achttiende eeuw. Als mijn partner... ”
“Oh, beste jongere zuiplap in ons midden, jullie praten tegenwoordig niet meer van concubine, vriendin of ‘die sma van me...”
“Nee, ook dat is achttiende-eeuws. Ik zei dus als zij me vraagt om iets uit het toilet te halen, bijvoorbeeld een pamper die onze kinderen erin hebben laten vastzitten en alle rommel komt naar boven, dan vind ik het niet erg om desnoods met m’n hand in een plastic zak dat ding eruit te halen, is toch van mijn eigen kinderen.”
“Ik vind het goed dat vrouwen met desnoods twintig stuks in DNA komen, maar als ze met frommelige mannen mee gaan doen met allerlei politiek gewroetsel, zoals vrouwen in het verleden in DNA hebben gedaan, dan hoeft het niet.”
“Ik vind dat het niet moet gaan omdat je vrouw bent of man, christen of moslim, creool of Hindostaan, jongere of oudere, je moet die job goed kunnen klaren, anders ga je de laan uit.”
“Dus niet omdat je zoveel procent van de bevolking uitmaakt, moet zoveel procent van jou in alles zitten.”
“In dat geval zouden jongeren meer dan de helft van DNA moeten uitmaken.”
“En ik blijf het zeggen: het zijn vooral vrouwen die de ferventste aanhangers van mannelijke politieke leiders zijn. Mannen proberen eerder een mannelijke leider te ondermijnen om z’n plaats in te nemen.”
“Om dan belaagd te worden door gewillige vrouwen die alleen azen op mannen met macht om zodoende zelf macht te verwerven.”
“Maar ik zie hier in die krant ook een rare advertentie; klein en rommelig. Je ziet een prijslijstje met artikelen opgesomd: olie, rijst waspoeder, zeep, totaal 103 SRD. Klaar. Dat is dan het bewijs dat een partij die bij name genoemd wordt de armen steeds armer maakt en dat je daarom moet stemmen op.....”
“Oh, ach, zeker weer eentje binnen die Verdrietige 7 die op eigen houtje de tegenstander probeert te tekkelen. Maar het waren deze schreeuwers die met grondboeverij zichzelf alleen rijker hebben gemaakt en duizenden armen hebben gedupeerd met hun grondspeculatie.”
“Rustig mang, rustig.”
“Neks rustig. Zo een #$@&-advertentie zou geweigerd moeten worden; je mag een andere partij niet bekladden; dat is tegen de ethische code.”
“Rustig mang, Ron. Laat politiek je bloeddruk niet doen stijgen; dat doet de alcohol al genoeg.”
“Maar toen er voor de armen sociale wetten aangenomen moesten worden in DNA, waren het deze zelfde schreeuwers die tevergeefs probeerden met geen quorum te geven de vergadering geen doorgang te laten vinden, zodat die wetten niet konden worden aangenomen.”
“Daarom storen wij ons niet aan dit laagwaardig gekonkel. We doen. Kijk hoe OW de beschoeiing van de gracht aan de Sophie Redmondstraat vanaf de begraafplaatsen fundamenteel aanpakt met stalen platen.”
“Ai, ziet er goed uit, en hebben jullie gezien hoe de Hendrikstraat, daar bij het begin, als je van de Kwatta-zondagmarkt komt, aan de ene kant netjes wordt voorzien van een voetpad en bus-inhammen?”
“Ja, ja, heel goed bekeken: druk bereden, volkswijk net om de hoek, schitterende propaganda. Ook de Sophie Redmondstraat, iedereen ziet het en zegt: ‘Wat doen ze goed werk met m’n belastingsgeld, ik stem weer fo ze.”
“En na de verkiezing kan de aannemer fluiten naar z’n geld, want de kas is leeg en er wordt nu monetair gefinancierd.”
“Er is genoeg geld, maar het verdwijnt door corruptie.”
“Op dat punt geef ik de SPA groot gelijk: gerechtelijk onderzoek gelasten tegen corruptelingen!”
“En niet omdat het m’n ‘Buddy’ is, mag hij stoeien met belastinggeld en straks zelfs een betere positie krijgen.”
“Na het vertrek van de Amerikanen was er een verschrikkelijke corruptie in Zuid-Vietnam. Die werd binnen de kortste keren gestopt toen de communistische regering de doodstraf invoerde en uitvoerde voor corruptie.”
“Maar die verschrikkelijke corruptie was de grootste reden voor de val van het regiem van de PPP/C van ex-pres Ramotar in ons buurland en nu is die gepensioneerde militair David Granger als president ingezworen.”
“Heeft die ook geholpen Tigri te bezetten?”
“Ga’em vragen. Ben benieuwd naar het antwoord.”
“En die van corruptie betichte minister van Huisvesting, ene Irfan Ali, moest meemaken dat de sloten van zijn secretariaat waren veranderd op last van de permanente secretaris van het ministerie, zodat hij als demissionaire minister z’n kamer niet meer binnen kon.’
“Ja, maar daags ervoor zag het personeel hoe er kartonnen dozen en files uit zijn secretariaat werden weggesjouwd, allemaal belastende stukken zeker.”
“Maar die winnende coalitie heeft maar één stem meerderheid in de volksvertegenwoordiging in Georgetown, ik voorzie problemen, elkeen kan de politieke leiding chanteren, want je zal me niet zeggen dat dat samenraapsel van politieke partijen voornamelijk bestaat uit integere, anti-corrupte, gedreven broeders! Zie bij ons.”
“Dan voorzie ik problemen bij de buren, want de oppositie is een hecht geheel met overal nog poten en relaties en invloed binnen het ambtelijke.”
“Stel dat ons oppositie-samenraapsel nipt de meerderheid haalt. Met één zetel, wat dan?”
“Dan gaan bepaalde figuren ook snel harde schijven van computers weghalen en files snel uit hun secretariaat wegmoffelen, anders zijn ze in de aap gelogeerd.”
“En dan zal het opeens heel goed gaan in SU.”
“Allemaal speculaties. Ik zeg: ik kijk in mijn glas, daar zie ik de werkelijkheid. Ober: aanvullleeeeh.”
“Proost.”

Rappa
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May