Egyptische ex-president Morsi krijgt doodstraf
16 May 2015, 09:55
foto


Een Egyptische rechtbank heeft doodvonnissen uitgesproken tegen de afgezette president Mohammed Morsi en meer dan 100 andere mensen. De doodstraf is voor een massa gevangenisuitbraak in 2011.

Morsi zal al vast voor een gevangenisstraf van 20 jaar voor de arrestatie en marteling van demonstranten tijdens zijn bewind. Religieuze autoriteiten in Egypte zullen eerst hun mening moeten geven, voordat het vonnis kan worden uitgevoerd. De aanhangers van Morsi’s Moslim Broederschap Beweging hebben de beschuldigingen tegen de ex-president afgedaan als “belachelijk”.

Het leger heeft Morsi in juli 2013 afgezet na massale straatprotesten tegen zijn bewind. Sindsdien hebben de autoriteiten de Moslim Broederschap Beweging verboden en zijn intussen duizenden van aanhangers gearresteerd. Bij het horen van de straffen heeft Morsi zijn beide vuisten opgeheven.

Morsi was één van de meer dan 100 andere verdachten die ter dood zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de massa gevangenis uitbraak tijdens de opstand in 2011 tegen de toenmalige Egyptische president, Hosni Mubarak. Morsi ontsnapte uit de Wadi Natroun gevangenis in 2011 en werd ervan beschuldigd met buitenlandse militanten samen te spannen in een complot om islamieten te bevrijden tijdens gevangenisopstanden.

Velen van zijn mede-verdachten zijn Palestijnen die ervan worden beschuldigd leden van militante groepering Hamas te zijn. Ze zijn bij verstek veroordeeld. Morsi ziet zich ook geconfronteerd met aanklachten van spionage. Daarover moet nog een vonnis worden geveld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May