Startsein aanlegsteiger Domburg gegeven
15 May 2015, 06:02
foto
Het startsein wordt gegeven voor de aanleg van de dijk op Domburg. (Beeld: René Gompers)


Met het heien van een stalen paal is de aanleg van de dijk op Domburg officieel begonnen. Het beginpunt van de dijk is op de ‘marktplaats’, een centraal punt in het ressort. In een later stadium zal deze plek een ‘face lift’ krijgen, doet Rabin Parmessar, minister van Openbare Werken, uit de doeken. De eerste fase van de oeverbescherming, een stuk van ruim 600 meter, zal binnen een jaar af zijn. Het project kost ruim SRD 32 miljoen.

De ‘marktplaats’ is meer dan een ruimte voor economische activiteiten, haalden de vele sprekers tijdens de startceremonie donderdag aan. Deze plek is ook een trekpleister voor booteigenaren en watersportliefhebbers uit de omgeving en de stad. De laatste jaren is het aantal buitenlandse toeristen naar dit ressort in Wanica toegenomen. Het is zaak dat de plek en de hele oeverlijn beschermd wordt van de erosie en afkalving, benadrukten de sprekers.

Met de bouw van de dijk wordt er ook aan landaanwinst gedaan. De damwand komt te staan op acht meters in de rivier vanaf de huidige oever, legt Remie Lachman, hoofd van Waterkerende Werken, uit. De tussenruimte wordt gevuld met zand. Er komen twee nieuwe aanmeerplaatsen en een looppad voor het publiek. Wanneer de dijk af is wordt de plek aangepakt kondigt Parmessar aan. “De plaats zal verhard worden, de ruimte heringericht en er zal ook een speciale parkeerruimte komen. Waar zal ik niet verklappen” deelt de bewindsman mee. “Deze plaats verdient het, het heeft zoveel potentie. Het wordt een pracht van een plek.”

Er stond al enkele meters dijk in het water toen het officiële startsein werd gegeven. De voorbereiding is solide geweest voordat met de fysieke werkzaamheden begonnen is, geeft Parmessar aan. Het contract voor het project is een jaar eerder ondertekend. In die tussentijd is een bodemonderzoek verricht en zijn gesprekken gevoerd met belanghebbenden zoals perceeleigenaren en standhouders. Er zijn harde afspraken gemaakt. De financiering is ook geen probleem, benadrukt Parmessar. “Voor de critici het volgende: financiering is geen belemmering voor dit project. Financiering zal niet bijdragen aan vertraging of uitstel. A moni poti kaba.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May