DRS wil instelling ministerie van Gezinszaken
15 May 2015, 04:12
foto


(Aangeboden)
Vandaag, 15 mei, wordt voor de 22e keer de Internationale Dag van het Gezin herdacht. Het thema voor deze herdenking is: Men in Charge? Gender Equality and Children’s Rights in Contemporary Families.

Dit thema vraagt de aandacht van de internationale gemeenschap voor de rolverdeling tussen man en vrouw en de kinderrechten in moderne gezinnen. Ook in ons land wordt nog te vaak beweerd dat de man hoofd is van het gezin. En daarmee wordt meestal bedoeld dat de man ‘de baas’ is. Dit idee stamt uit de tijd dat de vrouw handelingsonbekwaam was. De man was kostwinner en hij bepaalde alles in het gezin.

Die tijd hebben wij achter ons gelaten. In het moderne gezin zijn meestal man en vrouw kostwinner en gelijkwaardig. In de visie van DRS kent een gezin geen baas. Man en vrouw dragen samen zorg voor wel en wee van het gezin, terwijl beide hun specifieke verantwoordelijkheden hebben. Binnen het gezin is het de vrouw die het gezin bestuurt. Zij organiseert het huishouden en zorgt ervoor dat alle gezinsleden goed verzorgd zijn.

De man is het fundament van het gezin. Hij draagt en schraagt het gezin. Het gezin moet op hem kunnen bouwen en vertrouwen. Gezinnen waar de man (het fundament) ontbreekt en of zijn verantwoordelijkheden niet opneemt, lopen een verhoogd risico instabiel te worden.

Het is van het grootste belang dat gezinnen enerzijds worden begeleid en ondersteund en anderzijds dat zij worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Zo werken wij aan sterke gezinnen. En sterke, stabiele gezinnen zijn een cruciale factor in de ontwikkeling van de factor mens.

In het kader van het thema van dit gezinsjaar is het van belang dat wij nauwgezet onze wet- en regelgeving bestuderen en nagaan als er bepalingen zijn die de ene partner ondergeschikt maken aan de andere. En deze zo snel mogelijk herzien. Speciale aandacht moeten wij schenken aan gender rolverdeling die gebaseerd is op (culturele) tradities en gewoonten. Via voorlichtings- en bewustwordingsprogramma's moeten verouderde opvattingen bestreden worden.

Een heel belangrijk punt vormt het toezicht op naleving van de kinderrechten. De kinderrechten zijn speciaal ontwikkeld als leidraad voor een gezonde en voorspoedige ontwikkeling van onze kinderen. Teveel van onze potentie aan menselijk kapitaal, belandt op het verkeerde pad. Dit moet drastisch worden omgebogen. Als land met een kleine bevolking kunnen wij ons niet permitteren om zoveel menselijk kapitaal verloren te laten gaan.

DRS gaat voor een kindvriendelijke samenleving waarin elk kind optimale ontplooiingskansen krijgt vanuit het eigen gezin met ondersteuning van de totale samenleving. Vandaar dat wij op deze 22e herdenking van de dag van het gezin wederom de wens uitspreken dat ook Suriname spoedig overgaat tot instelling van een ministerie van gezinszaken om van daaruit een toegewijd gezinsbeleid te voeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May