Coalitie van oppositie voorlopig aan kop in Guyana
14 May 2015, 09:38
foto
Keith Lowenfield, CEO van de Guyanese Verkiezingscommissie. (Foto: Kaieteur News)


Na lang wachten heeft de Guyanese Verkiezingscommissie (GECOM) de voorlopige resultaten van de maandag gehouden algemene en regionale verkiezingen vrijgegeven. De nieuwe cijfers tonen dat Guyana op weg is naar een coalitieregering.

De CEO van de verkiezingscommissie, Keith Lowenfield, zei gisteravond tijdens een persconferentie dat slechts 1809 van de 2299 verklaringen van de stembureaus zijn verwerkt. De verwerkte gegevens hebben aangetoond dat de coalitie van de vijf oppositionele partijen op voorsprong is. Volgens de ruwe data die aan de media is verschaft als onderdeel van de resultaten van de algemene verkiezingen, heeft de oppositionele coalitie APNU/AFC 157.347 stemmen verworven en de regerende de PPP C 157.304; een verschil van 43 stemmen.

APNU/AFC heeft deze gegevens ‘selectief’ genoemd en zegt dat het onnodige verwarring creëert. Bij de gegevens ontbreekt de dat van 490 stembureaus die nog moeten worden verwerkt. Regio 4 is alleen goed voor 276 onbewerkte verklaringen. De oppositie is ervan overtuigd dat de ontbrekende verklaringen van de stembureaus een stijging van het aantal stemmen voor haar zal opleveren. Regio 4 geldt als een bolwerk van de oppositionele coalitie. De stemming dit jaar heeft aangetoond dat er geen verandering daarin is opgetreden.

Regio 4 heeft 891 stembureaus, waarvan 615 geteld. APNU/AFC heeft 77.296 stemmen, terwijl PPP 46.117 heeft verworven. APNU heeft eerder meer dan 31.179 stemmen veilig gesteld. GECOM had beloofd om gisteravond 94% van de resultaten bekend te maken.Toen de tijd echter daar was, zei Lowenfield dat het niet meer mogelijk was door de bewogenheid van het milieu. Hij doelde daarmee op het verzoek van de PPP/C voor hertellingen van bepaalde stembureaus in alle tien kiesdistricten. APNU/AFC had gevraagd om de hertelling te stoppen en de officiële verklaring van de resultaten zo snel als mogelijk bekend te maken. Als alles goed zit moeten de uiteindelijke resultaten later vandaag bekend zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May