VES-voorzitter: Plannen goed doorrekenen en samenwerken
14 May 2015, 00:01
foto
De inleiders tijdens het economisch debat van de VES. Aan het woord is voorzitter Waddy Sowma. (Beeld: René Gompers)


Als er niet met elkaar wordt samengewerkt, geen goede plannen worden gemaakt, die ook doorgerekend worden, zullen over vijf jaar dezelfde verhalen, dromen en aanbevelingen weer worden verteld. "Ik hoor te weinig wat de plannen zullen kosten. Als wij niet met elkaar samenwerken, niet naar elkaar luisteren, zullen wij na vijf jaar nog niet zijn opgeschoten". Dit zei Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), woensdagavond na het economisch debat, dat voor de vijfde keer is gehouden met het oog op de verkiezingen.

De Nationale Democratische Partij (NDP) werd vertegenwoordigd door Winston Caldeira, V7 door Stanley Raghoebarsing en namens Alternatieve Combinatie was Harish Monorath afgevaardigd. De overige politieke organisaties die deelnemen aan de verkiezingen, mochten een video-boodschap insturen die werd afgedraaid tijdens het live debat in Torarica. Ook de panelleden Satcha Jabbar, Anthony Caram, Edward Muller en Winston Ramautarsing, allen lid van de VES, gingen in op enkele stellingen. Het debat werd geleid door Dirk Currie, terwijl Giwanni Zeggen de discussie met het panel voor zijn rekening had.

Hoewel de drie vertegenwoordigers veel overeenkomsten hadden in de toekomstplannen, stond Caldeira er nagenoeg alleen voor om het financieel-monetaire beleid te verdedigen. Caldeira legde uit dat er liquiditeitsproblemen zijn waardoor de regering prioriteiten moet stellen. Hij benadrukte dat de staatskas echt niet leeg is. Ook de kritiek op geslonken monetaire reserve wuifde hij weg. Over het niet aanpakken van corruptie bij onder andere Openbare Werken zei Caldeira: "Waarom is de minister dan weg bij Openbare Werken?" Caldeira legde uit dat de overheid het moeilijk heeft door het dalen van de prijs van aardolie en goud op de internationale markt. Daartegenover werd ingebracht door Raghoebarsing en Monorath dat er geen bezuinigingsmaatregelen zijn gekomen.

Caldeira gaf de schuld aan coalitiepartners voor het niet kunnen realiseren van plannen van de regering. Hij vroeg enkele malen om mandaat zodat er geen "samenraapsel coalitie" gevormd moet worden. Bepaalde projecten, zoals Patamacca en Mariënburg zijn niet doorgevoerd door tegenwerking van coalitiepartners. Een hoongelach kwam uit de zaal toen Caldeira opmerkte dat Suriname er internationaal bekaaid van afkomt, "omdat wij geen Engels praten en daarom geen verslagen doorsturen".

Raghoebarsing, Monorath en Caldeira waren het helemaal met elkaar eens dat de basis van de economie verbreed moet worden. Landbouw, bosbouw, dienstensector, toerisme en andere duurzame sectoren moeten worden ontwikkeld. Er moet overgegaan worden naar btw en de inkomstenbelasting moet omlaag. Investeerders moeten incentives krijgen en gemakkelijk aan kapitaal kunnen komen. De NDP komt met een 100 dagenplan, zoals eerder ook al het geval was. Monorath pleitte ervoor om gelijk enkele maatregelen te nemen om geld te besparen. Raghoebarsing stelde dat er een herstelprogramma nodig is om orde op zaken te stellen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May