Weg nu vrij voor waarnemingsmissie Unasur
14 May 2015, 00:52
foto
De speciale afgezant van de Unasur, Horacio Serpa Uribe en de ministers Winston Lackin (Buza) en Edmund Leilis (Biza) tekenen de overeenkomsten die de weg vrijmaken voor de Unasur-waarnemingsmissie bij de verkiezingen van 25 mei. (Foto: Buza)


Op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) zijn woensdag twee overeenkomsten getekend die de weg moeten vrijmaken voor de Unasur-waarnemingsmissie tijdens de verkiezingen van 25 mei. De overeenkomsten hebben betrekking op onder andere de technische aspecten van de missie en de privileges en immuniteit van de waarnemers.

Een speciale afgezant van Uruguay, de huidige Unasur Pro Tempore voorzitter, is speciaal voor de ondertekening naar Suriname afgereisd. Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken heeft namens Suriname de overeenkomst betreffende de technische aspecten getekend en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken tekende de overeenkomst over immuniteiten en privileges.

Tibisay Lucena Ramírez, voorzitter van de Electorale Raad van Venezuela, is de algemene coördinator voor de waarnemingsmissie in Suriname en de Colombiaanse senator, Horacio Serpa Uribe, is de speciale vertegenwoordiger.
De voordrachten van de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de waarnemingsmissie, zijn gebeurd op basis van Unasur-procedures. Samen met de aan te wijzen waarnemers en met ondersteuning van het Unasur Algemeen Secretariaat zullen onder hun leiding veldbezoeken worden gebracht en contacten worden gelegd met politieke actoren die betrokken zijn bij het verkiezingsproces.

De waarnemers moeten rekening houden met de principes van non interventie, objectiviteit, onafhankelijkheid, transparantie, onpartijdigheid en de regelgeving van de Unasur Electorale Raad en de wettelijke voorschriften van Suriname. De rapportage over het verkiezingsproces zal tijdens en na het gebeuren plaatsvinden en binnen 15 dagen na de verkiezingen zal er een finaal rapport met eventuele aanbevelingen worden aangeboden.

Volgens de overeenkomsten moet de waarnemingsmissie van start gaan binnen acht dagen na ondertekening, terwijl deze zal voortduren totdat het finale rapport van Unasur is uitgegeven.

De organisatie van Unasur electorale waarnemingsmissies in lidlanden van de Unie is in de afgelopen jaren toegenomen. Dit staat niet los van de groeiende beleving van de democratie en transparantie van electorale processen in de regio, zegt de voorlichting van Buza.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May