Franse president ontmoet gebroeders Castro
12 May 2015, 17:17
foto
President Francios Hollande van Frankrijk heeft de 88-jarige Cubaanse revolutionaire Fidel Castro ontmoet. (Beeld: BBC)


De Franse president Francois Hollande heeft de revolutionaire gebroeders Castro ontmoet tijdens zijn historische reis aan Cuba. Hij heeft gepleit voor een einde van het decennialange Amerikaanse handelsembargo tegen Havana. Hij zei dat het embargo de ontwikkeling van het eiland zwaar heeft beschadigd.

Hollande is de eerste Franse president die een bezoek aan Cuba brengt sinds 1898. Hij is ook de eerste West-Europese leider op het eiland sinds de jaren 1980. President Hollande en Fidel Castro hebben ongeveer een uur gesproken. "Ik had voor mij een man die de geschiedenis had gemaakt," zei Hollande na het gesprek. Later ontmoette hij Fidel’s broer en de huidige president Raul Castro.

Op de universiteit van Havana zei het Franse staatshoofd dat zijn land zijn uiterste best zal doen om ervoor te zorgen dat de maatregelen die de ontwikkeling van Cuba zo geschaad hebben, eindelijk worden ingetrokken. Hij verwees daarmee naar het Amerikaanse handelsembargo, dat van kracht blijft. De relaties tussen de Washington en Havana daarentegen zijn in de afgelopen maanden verbeterd. De diplomatieke dooi tussen beide staten is in december aangekondigd.

Hollande heeft plannen aangekondigd om het aantal beurzen voor Cubaanse studenten in Frankrijk te verdubbelen. Dit als onderdeel van pogingen om de academische en wetenschappelijke samenwerking tussen de twee naties te vergroten.

Het hoofd van de katholieke kerk in Cuba, kardinaal Jaime Ortega, heeft van president Hollande de hoogste Franse onderscheiding – het Legion van Eer- gehad. De Cubaanse katholieke kerk is als bemiddelaar opgetreden tussen dissidenten en de communistische regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May