Na een eeuw weer Franse president in Cuba
11 May 2015, 16:35
foto
De Franse president Francois Hollande stapt uit zijn vliegtuig na aankomst op de internationale luchthaven Jose Marti in Havana. (Foto: Reuters)


De Franse president Francios Hollande is in Cuba voor een bezoek. Het is het eerste bezoek van een Franse leider aan Cuba sinds de onafhankelijkheid in 1898, nu meer dan een eeuw geleden.

Hij is ook de eerste westerse leider die het communistische eiland bezoekt, sinds de diplomatieke dooi tussen Cuba en de VS in december is ingezet. Hollande zal zijn Cubaanse collega Raul Castro ontmoeten. Hij reist met een delegatie van ministers en zakenlieden.

In tegenstelling tot sommige andere Europese landen, heeft Frankrijk lang redelijk goede betrekkingen met Cuba gehandhaafd. Het land wil nu profiteren van de nieuwe economische openheid. Nadat hij op de Jose Marti Internationale Luchthaven in Havana was geland, zei Hollande dat het ongekende bezoek een moment was van “grote emotie”.

Voor zijn aankomst vertelde hij verslaggevers dat Frankrijk probeert "de eerste onder de Europese naties te zijn en de eerste onder de westerse naties, om tegen de Cubanen te kunnen zeggen dat we aan hun zijde zijn als zij zelf beslissen om de benodigde stappen richting openheid te nemen". Hollande zei dat hij ook erop gebrand was om de voormalige president Fidel Castro, die de Cubaanse revolutie leidde, te ontmoeten.

Een aantal hooggeplaatste Amerikaanse en Europese politici heeft Cuba bezocht sinds 17 december, toen de VS en Cuba aankondigden dat ze de diplomatieke banden tussen beide landen zouden herstellen. Zo hebben de gouverneur van New York Andrew Cuomo, het hoofd van het buitenland beleid van de Euopese Unie Federica Mogherini en top diplomaten uit Japan en Rusland sindsdien een bezoek gebracht aan Havana.

De Cubaanse reis van Hollande maakt deel uit van een grotere tour in het Caribisch Gebied. Hollande heeft de Franse Antillen al aangedaan en reist vanuit Cuba naar Haïti.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May