Alleen Mr Cash voor propagandamateriaal
11 May 2015, 18:33
foto
Een collage van een deel van het propagandamateriaal dat wordt gemaakt door grafisch bureau ProGrafx Designs. (Collage: ProGrafx Designs)


De machines van grafisch bureau ProGrafx Designs maken overuren om partijen tegemoet te komen in hun propagandamateriaal. “Alle partijen die cash betalen zijn welkom bij ons”, zegt directeur Marlon Cotino aan Starnieuws. Het pad van ‘op rekening’ materiaal vervaardigen is al lang verlaten. Het bedrijf moet nog geld ontvangen van enkele politici voor 2010-propagandamateriaal. Cotino durft het bedrag niet in de mond te nemen.

De onderneming merkt vanaf begin april de rush van bestellingen door politici. “Kennelijk wilde men eerst alle officiële handelingen achter de rug hebben. Zeker zijn van hun zaak: of men alleen of in combinatieverband de verkiezing zou ingaan en welke plek op de lijst”, probeert hij de last minute bestellingen te verklaren. En natuurlijk speelt geld, cash een rol. Nieuwe combinaties hebben meer uitgaven, omdat ze het logo van hun combinatie moeten propageren. “Individuele partijen gebruiken soms hun bestaande materiaal.”

ProGrafx krijgt verschillende partijpersonen over de vloer. Zij vragen offertes aan en sommige bestellen direct. Stickers, T-shirts, petten, billboards, voertuigen beplakken, bumper-stickers, posters, flyers, vlaggen en banners. Op het propagandamateriaal pronken kandidaten met hun foto’s, slogans, partij logo’s en stemadviezen. “Sommige bestellen 10.000 tot 15.000 T-shirts in één keer.” Het normaal tarief voor één T-shirt (heatpress) is SRD 15 en een vierkante meter stickerpapier bedrukken kost SRD 25. Het beplakken van voertuigen varieert tussen SRD 500 en SRD 2000.

“Deze verkiezingen zijn voor ons de tweede. Mijn vader van ABC Grafisch Bureau heeft natuurlijk meerdere verkiezingscampagnes meegemaakt en materiaal voor geleverd.” Cotino geeft aan dat sommige partijen ook hun eigen textiel bedrukken. “De verf die sommige daarbij gebruiken is van dien aard dat bij het transpireren, de kleuren doorlopen. Of na enkele wasbeurten zijn de illustraties niet meer te zien.” Wat het bedrijf ook opvalt, is dat meer dan voorheen partijen zelf propagandamateriaal importeren. “Je ziet soms kleurnuances, bijvoorbeeld in het groen van de NPS of paars van de NDP.” Cotino bezoekt vaker internationale beurzen en houdt zo nieuwe propaganda items in de gaten. “Voor deze verkiezingen heb ik als nieuw product T-shirts met het gewenste logo dat oplicht wanneer er geluid wordt gemaakt."

Neerwaartse trend in sales
Behalve dat Mr Cash alleen welkom is, vraagt het bedrijf ook dat partijen met eigen stoffen, T-shirts en petten komen. Voor Lucky Store heeft deze eis niet geleid tot meer omzet.” Vergeleken met voorgaande verkiezingen is de verkoop op T-shirts en petten met 25% gedaald”, geeft Purchase Manager Robin Chehin aan. Verkoopstatistieken geven voor dit jaar aan dat er tussen 100.000-200.000 T-shirts zijn afgenomen. Hiertussen zitten ook verkopen aan sportorganisaties en bedrijven. “Geel is het hardst gegaan, gevolgd door wit en de andere kleuren: rood, oranje, groen en blauw. Wij hebben wel paars verkocht, maar veel minder dan verwacht.” De eerste bestellingen kwamen begin van het jaar binnen. T-shirts van het huismerk ‘Wi Star’ @ SRD 17,50 zijn het hardst gegaan, gevolgd door het merk Gildan @ SRD 10. Ook de verkoop van petten is verminderd. Tussen de 10.000-20.000 zijn verkocht voor de prijs van SRD 8 per stuk. Op grote hoeveelheden textiel zijn 10% tot 20% kortingen gegeven. De achteruitgang in verkopen is volgens Chehin te wijten aan de algemene financiële situatie in het land. Enkele partijen hebben ook zelf hun textielmateriaal geïmporteerd.

Ook Kirpalani’s N.V. merkt de neerwaartse trend in de sales. Naushad Nizrudin, Manager Readymade Departement gaat een stapje verder in zijn analyse. “Wij zien de afname sinds de 2005-verkiezingen en deze werd steeds meer. Mensen bellen voor offertes, sommige bestellen, hiervan komen enkele inderdaad kopen, maar nemen dan in kavels van 200 of zelfs 50 af.” Afhankelijk van het merk en de kwaliteit kost een T-shirt bij Kirpalani’s tussen SRD 4,95 en SRD 20. Ook de gele kleur is als een warme bol in deze winkel verkocht. Op de stoffenafdeling, waar partijen in het verleden rollen dacron (SRD 3,95 p/m) opkochten voor vlaggen, is minder verkocht. Naast de afname in textiel, zegt Chehin dat Lucky Store voor deze verkiezingen geen bestelling heeft gekregen voor bedrukte of effen propaganda items zoals sleutelhangers, pennen en glazen. Paraplu’s zijn ook mondjesmaat de deur uitgegaan.

Ranu Abhelakh en Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May