KPS heeft 127 aspirant politie-agenten erbij
09 May 2015, 11:15
foto
Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en korpschef Humphrey Tjin Liep Sjie spelden de aspirant politie-agenten hun epauletten op. (Foto: Raoul Lith)


In de Politie Academie zijn 127 rekruten bevorderd tot aspirant agent van poltie. Zij hebben vrijdag in handen van waarnemend procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday hun eed afgelegd of een belofte gedaan. Aanvankelijk bestond de lichting uit 128 rekruten. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie vindt het jammer dat één persoon uit de groep de eindstreep niet heeft gehaald.

“Het verhaal van ethiek wordt uitgebreid behandeld tijdens de opleiding. En dan is het heel jammer dat je met een onderzoek zit, en dat politie-ambtenaren bijvoorbeeld ontkennen dat ze op een bepaalde plaats en bepaalde tijdstip werkzaamheden hebben verricht,” omschrijft de politiebaas de reden waarom een rekruut de opleiding niet heeft afgemaakt. Hij geeft aan dat na onderzoek en drie hoorzittingen is gebleken dat deze rekruut onwaarheden heeft verklaard om een collega in bescherming te nemen.

Bondsvoorzitter Robby Ramjiawan vergelijkt de gemiddelde leeftijd van de aspiranten (23jaar) met die van de korpsleiding. “Als ik zo kijk , dan kan ik zeggen dat u allen onze kinderen bent. Wij zullen heel zorgzaam voor u zijn”. Ramjiawan heeft de aspiranten erop gewezen dat er een deur voor hen open gaat met een vaste aanstelling als politie-ambtenaar. “Het is een aanstelling voor het leven. Zolang u uw werk goed doet bent u verzekerd van een baan”. Hij herinnert de jonge agenten eraan hoe moeilijk het is een baan te vinden.

De pg benadrukt dat de nieuwe werkomgeving voorzieningen kent die allemaal kunnen bijdragen aan een prachtige carrière als politie-ambtenaar. Naast de groeimogelijkheden heeft hij er ook op gewezen dat het optreden van de politie binnen wet en recht moet plaatsvinden. “Onze samenleving als rechtsstaat waarin een democratie tot bloei moet worden gebracht, kan niet anders wanneer wij elkaars rechten maar ook plichten jegens een ander, kennen, erkennen en doen beleven.”

Minister Edward Belfort van Justitie en Politie toont zichzelf als voorbeeld uit de politie-organisatie. Hij wil dat de jongeren beseffen dat door te studeren zij kunnen groeien naar de top. Naast de rekruten zijn Jerry Djamat en Alimoedien Nasrullah vrijdag ook bevorderd tot hoofdinspecteurs van politie. Djamat was eerst ressortcommandant van politiepost Nieuwe Haven, terwijl Nasrullah hoofd was van de afdeling Juridische Zaken die de korpschef bijstaat.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May