Premier Cameron werkt aan nieuw kabinet
09 May 2015, 03:12
foto
De opnieuw gekozen premier David Cameron zegt dat ze samen een groter Groot-Brittannië kunnen maken. (Beeld: BBC)


Premier David Cameron van het Verenigd Koninkrijk besteedt het weekend aan de afronding van zijn eerste volledige conservatieve kabinet. Zijn partij heeft donderdag de meerderheid behaald bij de algemene verkiezingen. De Conservatieven hebben 331 parlementszetels van de 650 gewonnen.

Ze hebben sinds 1992 nu weer de meerderheid in het parlement. Kanselier George Osborne is al herbenoemd. Hij was ook de eerste secretaris van Staat. De ministers die behouden blijven zijn Theresa May van Binnenlandse Zaken, Philip Hammond van Buitenlandse Zaken en Michael Fallon van Defensie.

De rivaliserende partijleiders Ed Miliband, Nick Clegg en Nigel Farage zijn vrijdag alle drie opgestapt na de teleurstellende resultaten van hun partijen. Hun partijen zullen nu nagaan wie ze het beste kunnen plaatsen om de oppositie te leiden tegen de nieuwe regering.

Referendum
Cameron heeft beloofd om een regering te leiden voor "één natie". Hij heeft al gesproken met SNP-leider Nicola Sturgeon, wiens partij 56 van de 59 zetels in Schotland heeft bemachtigd. De SNP zal naar verwachting aandringen op nog meer decentrale bevoegdheden voor het Schotse parlement, die verder gaan dan wat de commissie Smith vorig jaar had voorgesteld na het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland.

Het nieuwe Westminster parlement komt voor het eerst bijeen op 18 mei. Er zullen dan een record aantal vrouwen en etnische vertegenwoordigers zitting nemen in het parlement. Het aantal vrouwen is van 143 gestegen naar 191 terwijl de etnische vertegenwoordigers van 27 gaan naar 42.

De overwinning van de Conservatieven betekent dat ze in staat zijn om te regeren zonder de noodzaak van een coalitie of een formele overeenkomst met andere partijen. De verwachting is dat er geen druk op de premier zal zijn om overhaast in discussie te gaan over een referendum over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie (EU).

Cameron had een referendum over het EU-lidmaatschap in het vooruitzicht gesteld als zijn partij de meerderheid zou halen. De premier zal meer tijd nodig hebben om te proberen te onderhandelen over nieuwe voorwaarden voor het Britse lidmaatschap van de EU.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May