Raadsman vindt onderzoek Surpost-fraudezaak slecht
08 May 2015, 13:11
foto


Het onderzoek in de Surpost-fraudezaak vindt raadsman Stanley Marica ronduit slecht. Op de rechtszitting van donderdag heeft hij geconcludeerd dat er geen gronden aanwezig zijn voor strafbare feiten. Hij merkt op dat het postbedrijf in de afgelopen vier jaren geen accountantsverslagen had, omdat Surpost financieël vastzat en de accountantskosten niet kon vergoeden.

Marica benadrukt dat het Openbaar Ministerie (OM) al een requisitoir had gehouden en er een strafeis is. Hij vraagt zich af wat er nog verder wordt onderzocht en of er sprake is van een goede procesorde. De advocaat noemt het ‘normaal’ dat een directeur zaken van een bedrijf meeneemt naar huis om efficiënter te kunnen werken. Tussen de in beslag genomen goederen bij zijn cliënt Carlo Godliep zaten een externe harde schijf, oplader en computersysteemkast, laptop, perceeldocumenten, informatie van Surpost, uitgaven en aankopen. De informatie van de harde schijf was niet in het dossier toegevoegd en er was ook geen hard copy ervan, zegt Marica.

Over de periode 2008 tot nu zijn er geen accountantsverslagen. Surpost zou financieel aan de grond zitten en niet in staat zijn een accountant te betalen. Volgens de raadsman heeft een interim manager een rapport opgemaakt, wat het predicaat van een financieel beleid niet heeft. Volgens het OM waren de documenten wel in het dossier en heeft een lijst met daarop de in beslag genomen goederen overhandigd.

Het OM heeft eerder op een rechtszitting de twee verdachte ex-directieleden van Surpost en ex-douaneambtenaar Oemar Kariman geconfronteerd met de in beslag genomen goederen en documenten. Carlo Godliep en Steve Ravenberg staan samen met Kariman terecht voor illegale handelingen bij het postbedrijf. Tegen deze drie verdachten Godliep, Ravenberg en Kariman zijn straffen geëist van 18, 10 en 6 maanden met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Godliep en Ravenberg zijn op verzoek van hun advocaten op 3 mei 2012 voorlopig in vrijheid gesteld. Kariman is sinds 7 april 2012 op vrije voeten. De verdachten zaten vanaf medio november in voorarrest. Het drietal wordt verdacht van verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en overtreding van de wet 'Money Laundering'. Zo waren er gelden overgemaakt uit het buitenland. De lokale banken hebben de mensen uitbetaald, maar Surpost heeft het geld niet ontvangen. De zaak wordt op 18 juni verder behandeld. Het OM zal dan antwoorden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May