Chileense president vraagt kabinet om af te treden
07 May 2015, 14:52
foto
Michelle Bachelet is Chili's eerste vrouwelijke president. (Foto: AFP


De Chileense president Michelle Bachelet heeft al haar ministers gevraagd om af te treden. Ze zegt dat ze in de komende dagen een nieuw kabinet zal kiezen.
In een interview met de zender Canal 13 zegt Bachelet dat er veranderingen nodig zijn om hervormingen te bevorderen. De populariteit van Chili’s eerste vrouwelijke president is in de afgelopen periode enorm gedaald te midden van een reeks politieke schandalen.


Haar zoon is in februari afgetreden als hoofd van een liefdadigheidsorganisatie van de overheid na aantijgingen van misbruik van invloed. De oppositie had hem ervan beschuldigd dat hij zijn invloed had misbruikt om een banklening van US$ 10 miljoen voor zijn vrouw te krijgen. Het bedrijf van zijn vrouw gebruikte het geld om grond te kopen in het centrum van Chili, die het vervolgens doorverkocht met winst. Ofschoon de regulator van de nationale bank hem verschoonde van enig wangedrag, is de kwestie uitgegroeid tot een schandaal.

Bachelet heeft altijd volgehouden dat ze niet op de hoogte was van de deal, maar in een tv-interview op woensdagavond erkende ze dat ze "belangrijke fouten" had gemaakt om niet van vakantie terug te keren of eerder op de kwestie in te gaan.

Het ontslag van het hele kabinet is in de recente geschiedenis van Chili niet eerder voorgevallen. De handeling is een indicatie van de ernst van de crisis waarmee het staatshoofd wordt geconfronteerd. "Een paar uur geleden verzocht ik om het ontslag van alle ministers, en ik zal binnen 72 uur beslissen wie blijft en wie zal gaan," zei Bachelet woensdagavond.

Correspondenten zeggen dat het vertrouwen in de Chileense politici en de top van het bedrijfsleven ook is uitgehold door een campagne-financiering schandaal waarbij rechtse politici en een prominente financiële onderneming zijn betrokken.

Tijdens haar eerste termijn tussen 2006 en 2010 kon de socialistische Bachelet rekenen op een populariteit van 80%. Nadat ze een periode voor de Verenigde Naties in New York had gewerkt, keerde ze terug voor een tweede termijn. Haar populariteit is nu gedaald tot een dramatische 31%.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May