In Commewijne 3.200 oproepingskaarten onbesteld
30 Apr 2015, 11:11
foto
Districtscommissaris Remy Pollack


Van de 20.881 kiesgerechtigden in kiesdistrict 6, Commewijne, hebben zo’n 3.200 (15%) hun stembiljetten niet gehad. Tot dinsdag was 84,5% van de oproepingskaarten bezorgd, zegt districtscommissaris Remy Pollack. Gedurende tien dagen zijn de bestellers op pad geweest. Er volgt na deze periode een evaluatie.

Er zijn uiteenlopende redenen dat personen hun oproepingskaarten niet hebben gehad of willen hebben. Er zijn stemgerechtigden die niet naar de stembus gaan vanwege hun geloofsovertuiging. Anderen liggen in het ziekenhuis, zijn verhuisd, uitlandig, op detachering of zitten met een sterfgeval. De evaluatie moet uitwijzen hoeveel kaarten nog moeten worden bezorgd en wanneer een tweede ronde komt, zegt Pollack die voorzitter is van het hoofdstembureau in zijn district. Hij is erop gebrand om bij de evaluatie al op 90% bestelde kaarten te zitten.

De tweede ronde begint nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken het resultaat heeft ontvangen. Pollack heeft gisteren bij de loting om de volgorde van de partijen en combinaties op het stembiljet in kiesdistrict 2, alle kandidaten opgeroepen de kiezers te mobiliseren en te stimuleren om hun burgerplicht te vervullen.

“In de gebieden Magreta, Meerzorg, Nieuw Amsterdam en Alkmaar is gebleken dat de mensen vanwege hun geloofsovertuiging, geweigerd hebben om hun oproepingskaart in ontvangst te nemen,” zegt Pollack. Hij zegt dat bij de vorige verkiezing 78% van de stemgerechtigden in kiesdistrict 2 hun burgerplicht heeft vervuld. Hij hoopt met deze verkiezing, meer kiezers naar het stembus te krijgen. Degenen die hun oproepingskaart nog niet hebben, kunnen deze eventueel ophalen bij het hoofdstembureau in het district.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May