Hevige naschok in Nepal, dodental naar 2.430
26 Apr 2015, 11:57
foto
Veel historische gebouwen in het centrum van Kathmandu zijn vernietigd. (Foto: Reuters)


Nepal is vanmorgen te midden van reddingswerkers opgeschrikt door een hevige naschok met een kracht van 6.7. Het aantal doden van de aardbeving die het land gistermorgen heeft getroffen is opgelopen naar minstens 2.430, waaronder 17 op de Mount Everest.

Angst voor naschokken heeft tienduizenden gedwongen de nacht door te brengen in de open lucht en in geïmproviseerde tenten. Er zijn naschokken gemeld in New Delhi, de hoofdstad van buurland India, waar de aardbeving aan ten minste 50 mensen het leven heeft gekost in de staten Bihar, Uttar Pradesh en West-Bengalen.

Hulporganisaties hebben al gewaarschuwd dat maar liefst zes miljoen mensen in Nepal zouden zijn getroffen door de aardbeving met een kracht van 7.8. Het is de zwaarste aardbeving in 80 jaar. De ziekenhuizen in de Kathmandu-vallei, de zwaarst getroffen regio met 2,5 miljoen mensen, zijn overvol. De noodvoorraden raken op en er is geen ruimte om de lijken te bergen, zegt de Verenigde Naties in een verklaring.

Bij de overbelaste ziekenhuizen, waar medici op patiënten behandelen in haastig opgetrokken tenten, werden medewerkers gedwongen uit de gebouwen te vluchten uit angst voor verdere instortingen. Met meer reddingsteams in Kathmandu lijkt er vandaag wat meer orde te zijn.

Internationale hulpgroepen en overheden hebben nood-bemanningen gestuurd om de zoekacties naar overlevenden in Kathmandu te versterken. De hulptroepen gaan ook naar de gebieden die zijn geïsoleerd door geblokkeerde wegen en verstoorde telefoonnetwerken. Het Rode Kruis is bezorgd over het lot van de dorpen op het platteland dicht bij het epicentrum van de beving ten noordwesten van Kathmandu.

De meeste gebieden zitten zonder stroom en water, maar met de heropening van de luchthaven in Kathmandu, komen hulpvluchten op gang. Werknemers verzenden tenten en hulpgoederen in vrachtwagens en helikopters. Er broeit ook een woede onder de evacués voor de trage inspanning van de overheid om hen te voorzien van de basisvoorzieningen. Sommigen mensen verkopen water tegen een veel hogere prijs.

Van de 2.430 doden zijn, de lichamen van 799 overgedragen aan hun families. De autoriteiten verwachten dat het dodental zal blijven stijgen, naarmate de hulptroepen in de verafgelegen gebieden komen. Minstens 5.000 mensen zijn gewond geraakt in heel Nepal.

De aardbeving heeft de oudste wijken van Kathmandu met de grond gelijk gemaakt. In delen van India, Bangladesh, de Chinese regio Tibet en Pakistan is de beving ook gevoeld. De ramp zal waarschijnlijk een enorme druk leggen op de middelen van het arme Nepal, dat vooral bekend staat voor de Mount Everest, de hoogste berg in de wereld. De economie van Nepal met zo’n 27,8 miljoen mensen is sterk afhankelijk van het toerisme.

Weervoorspellers waarschuwen voor regen, wat de ellende in Kathmandu nog veel erger zal maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May