'Met permanente politie betere tijden voor Brokopondo'
26 Apr 2015, 08:03
foto
Districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo (Foto: René Gompers)


“Na wi day, na wi day tide!” roept een blijde Yvonne Pinas, districtscommissaris (dc) van Brokopondo. “Er wacht ons een gouden toekomst”. Pinas is ervan overtuigd dat met de permanente aanwezigheid van de politie en brandweer in het district, betere tijden zijn aangebroken. “A ben de fanodu dat skotu ben kon tang ini Brokopondo” merkt ze op. Vrijdag is met veel politiek tamtam de politiepost annex brandweerkazerne aan de Brownsweg geopend.

De aanwezigheid van vooral de politie is merkbaar geweest nog voordat de kazernes officieel opereerden. “Ik ben blij met hun optredens. Men luistert nu wel. Men ziet in dat het nu menens is”, deelt ze mee. “Het is niet omdat de aangewezen instanties niet werken maar men wimpelde ons gewoon af. Nu kunnen er wel sancties toegepast worden op overtredingen.” De zonen van Hermandad versterken ook het tanende gezag van de traditionele leiding. “De burgers luisterden niet meer naar het traditioneel gezag. Men lachte ze gewoon uit. Nu krijgen ze een steun in de rug bij het handhaven van de orde.”

Het illegaal verhandelen van goud, de verkoop van drugs, snelheidsduivels en berovingen moeten gauw tot het verleden gaan behoren. De lokale bevolking moet daar een handje bij helpen stelt Pinas. “Tide i musu hor yu srefi na a wet. De politie is er om je te beschermen. Maar if yu no wan a bescherming yu sa shie a takru sey fu skowtu.” De dc hoopt dat een ieder zich aan de wet en de regels houdt, zodat de politie en de brandweer niet vaak hoeven uit te rukken. “Skowtu no sroto no wan mang dya. Unu de honderd procent zeker want unu no o du ogri” riep Pinas de gemeenschap op.

Ministers Rabin Parmessar van Openbare Werken en Edward Belfort van Justitie & Politie hebben de opening van de posten verricht. “We hadden gehoopt dat de minister van grondzaken erbij zou zijn”, haalt Pinas aan. “Men vraagt me elke dag wanneer hij eens naar Brokopondo komt.” Belfort en Parmessar hebben van de dc een boodschap voor Steven Relyveld, minister van Ruimtelijke Ordening en Grond- & Bosbeheer, meegekregen. “Zeg hem dat hij onze grondpapieren in orde moet maken. We hebben dat ook nodig. Dan heb ik ook rust. Alla dey den sma e weri mi ede.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May