Noodtoestand in Nepal; dodental meer dan 1.390
25 Apr 2015, 22:10
foto
De aardbeving van vanmorgen was de zwaarste in 81 jaar in Nepal. (Beeld: Al Jazeera)


Het aantal doden na de zwaarste aardbeving in 81 jaar in Nepal is gestegen tot meer dan 1.390. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. De aardbeving met een kracht van 7.8 heeft ook een dodelijke lawine ontketend op de Mount Everest, waarbij ook doden zijn gevallen.

De beving is ook gevoeld in Delhi, India en in Dhaka, Bangladesh. Het epicentrum van de beving lag op 80 kilometer ten oosten van Pokhara, ongeveer halverwege de stad en de hoofdstad Kathmandu. Van het aantal doden zijn meer dan 600 gevallen in de Kathmandu vallei en 300 anderen in de hoofdstad, meldt een woordvoerder van de politie.

In het noorden van India zijn 36 doden gemeld, 12 in Tibet en 4 in Bangladesh. De verwoesting is enorm, gebouwen liggen in puin en zijn er grote scheuren langs de wegen. De aardbeving heeft veel historische bezienswaardigheden waaronder de tempels bij Basantapur Durbar Square en de Dharara die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan, vernietigd. Deze historische plekken staan beiden in het centrum van Kathmandu.

Ten tijde van de aardbeving waren zo’n 250 mensen in de Dharara toren. Het bouwwerk is ingestort. Verondersteld wordt dat minstens 50 mensen onder een oude toren in Kathmandu die is ingestort zijn bedolven.

Hulpverleners, het leger- en politiepersoneel, bleven samen met bewoners en omstanders onvermoeibaar zoeken naar overlevenden onder het puin, ofschoon veelal doden naar boven werden gehaald. Nu het avond is in Nepal, kiezen tienduizenden ervoor om in de openlucht te blijven uit vrees dat naschokken verdere schade kunnen veroorzaken.

De Kathmandu vallei is dichtbevolkt met bijna 2,5 miljoen mensen en is er niet gebouwd volgens de bouwvoorschriften. Bij een lawine als gevolg van de aardbeving is een basiskamp op de Mount Everest weggevaagd. Minstens tien mensen zijn daarbij omgekomen. Veel klimmers zitten ingesloten. Het is de piek van het klimseizoen van de Mount Everest. Er zouden minstens duizend mensen zijn geweest in het basiskamp. Door de slechte weersomstandigheden is het voor reddingswerkers ook heel moeilijk om de klimmers te bereiken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May