Belfort in Brokopondo: Bescherm de criminelen niet
25 Apr 2015, 20:20
foto
Minister Edward Belfort vraagt voor 'nog vijf en meer' (Foto:
René Gompers)


Minister Edward Belfort van Justitie & Politie drukt de bewoners van Brokopondo op het hart om niet langer criminelen te beschermen. “Meld de politie want wij gaan het gebied zuiveren van criminelen”, riep Belfort op. Hoofdkapitein Ludwig Wijnerman deed een beroep op de politie om tactisch op te treden om erger te voorkomen. Brokopondo beschikt vanaf vrijdag over een eigen politiepost en een brandweerkazerne.

“Het is geen opdracht maar ik verzoek de politie dat wanneer ze optreedt, dat tactisch doen” drong Wijnerman aan. “Als er iets is waar we bang voor zijn in het binnenland, zijn dat wapens en schoten.” Assembleelid Diana Pokie (ABOP) voegde er aan toe dat het traditioneel gezag met de bewoners moet gaan praten. Zij gaf mee dat sommige praktijken zoals het verkopen van marihuana en verhandelen van xtc pillen nu echt wel achterwege gelaten moeten worden. Wijnerman hoopt dat de politie nauw gaat samenwerken met het traditioneel gezag.

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie gaf aan dat de politie er niet is om het leven van de bewoners zuur te maken. “We willen niet de Bubulaas komen spelen, we willen de beste kameraad van dit dorp zijn.” Districtscommissaris Yvonne Pinas merkte op dat de komst van de politie en de brandweer het traditioneel gezag een sterkere basis krijgt. “Het werd hoogtijd, want het traditioneel gezag alleen is niet genoeg. Overtreders gaan gewoon door na aanmaningen omdat er geen directe gevolgen verbonden waren aan hun verkeerde handelingen. Nu zijn de politie en de brandweer er. Laten we hopen dat ze niet veel hoeven te doen. We gaan ervoor dat er niemand opgesloten wordt.”

Belfort heeft duidelijk gemaakt dat de gemeenschap moet bijdragen aan de veiligheid. “No go kibri den crimineel, want unu srefi o kisi las fu den.” De bewindsman gaf ook aan dat wanneer verdachten zijn ingesloten men hem niet hoeft te bellen om hen vrij te krijgen. “Unu no musu bel mi fu lus wan man. Mi no habi a bevoegdheid. If yu no wani mek a kon so fara, no go du ogri.” De kazernes aan de Brownsweg zijn de eerste in een reeks haalde Belfort aan. “Er komen nog een paar. Daarvoor hebben we nog vijf jaren en meer nodig”, gaf hij aan.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May