Bink: Extra begeleiding voor leerlingen in Commewijne
26 Apr 2015, 14:03
foto
Ingrid Karta-Bink, lijsttrekker van V7 in Commewijne.


Ingrid Karta-Bink van Pertjajah Luhur (PL), lijsttrekker van V7 in Commewijne, zegt dat ze zich als oud-schoolleider sterk zal maken voor het onderwijs. “Het onderwijs in Commewijne gaat niet helemaal goed. Vooral als we kijken naar het aantal drop-outs. Zij moeten opgevangen worden en een tweede kans gegeven worden door hen naar een vakschool te sturen. Tegelijkertijd moet ervoor gezorgd worden dat er niet meer drop-outs komen in het systeem”.

Bink geeft als voorbeeld aan hoe ze zelf heeft geprobeerd als schoolleider te O.S. Marienburg kinderen die moeilijk meekonden en twee- tot driemaal de klas moesten overdoen, op te vangen. Er was een aparte klas voor deze leerlingen waarbij ze extra begeleiding kregen. Het probleem waarop men stuitte, was dat het ministerie geen aangepaste leerstof heeft voor deze leerlingen waardoor ze gedemotiveerd raken en toch niet helemaal geholpen zijn. "Want je geeft ze extra begeleiding, maar je biedt ze dezelfde leerstof die ze toch niet snappen. En dat is de fout die er wordt gemaakt in het onderwijs. Je trekt weer muren op voor dit soort kinderen. De methoden, leerstof en leermiddelen voor deze groep van kinderen moet worden aangepast”.

Bink geeft aan dat stichting Riaz al bezig was in Commewijne die met kinderpsychologen en sociologen haast alle scholen had bezocht. Het resultaat was dat alleen Commewijne al ruim 425 van dit soort kinderen heeft die speciale begeleiding nodig hebben. En dan praten we niet over kinderen die door het Medisch Opvoedkundig Bureau verwezen worden naar de speciale scholen, nee dit is een groep die daartussen hangt”. Stichting Riaz onder leiding van Jenny Graanoogst heeft reeds een perceel toegewezen gekregen toen Bink districtscommissaris was. De bedoeling is dat er een school opgericht wordt waarbij leerlingen via aangepaste methoden en leermiddelen begeleid zullen worden. De stichting is nog bezig in Nederland gelden te verzamelen om dat gebouw op te zetten hier. "Maar de leerstof gaan wij zelf moeten opstellen en daarvoor ga ik me sterk maken", zegt Bink.

Crematieoord
Een ander punt waarvoor Bink gaat, is een crematieoord voor Commewijne. ”In 2013 waren er al gesprekken gevoerd met pandits en districtsraadsleden. Er was al een perceel geïdentificeerd aan de Commewijnerivier. Maar toen werd de fakkel van me overgenomen en is het plan niet meer uitgevoerd", zegt de PL-topper. “Ik zal hiermee doorgaan omdat tot nu toe alle Hindoe-gelovigen die de wens hebben gecremeerd te worden, helemaal naar Weg naar Zee gebracht worden. Dat vergt heel veel geld van de nabestaanden. Tussen de SRD 6000 en SRD 8000 kost dit, want er worden bussen gehuurd, bootjes betaald etc".

Het ziekenhuis te Ellen staat ook op programma. Het moet gemoderniseerd worden. "We willen specialisten hebben in het ziekenhuis die tenminste eenmaal per week komen. Tot nu toe moeten patiënten met een verwijsbrief helemaal naar de stad voor behandeling", legt Bink uit.

Industrieparken
Bink wil dat er industrieparken komen in Commewijne. Zij wil voorkomen dat het woongenot in woonwijken verloren gaat. Zij is blij met investeerders en ondernemers maar het opzetten van bedrijven moet ordelijk aan toegaan. "We moeten aparte industrieparken hebben omdat het niet de bedoeling is dat men 'alla dol' in de straat grote gebouwen gaat opzetten. Een bestemmingsplan is van belang. Tot nu toe heeft geen enkel district een bestemmingsplan in elkaar gezet, dus zal Commewijne het voortouw nemen", meent Bink.

Het oplossen van het waterprobleem is een van de prioriteiten. Net enkele ressorten worden voorzien van goed drinkwater. Er is maar één waterbron en dat is te Meerzorg. Deze ene bron kan niet zoveel water distribueren naar alle ressorten. Net maar twee ressorten kunnen worden voorzien. Bink is van mening dat eenieder recht heeft op schoon drinkwater.

Priscilla Williams
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May