Refos: Waw, ruim 80 vrouwen gekandideerd voor DNA
26 Apr 2015, 00:51
foto
Karin Refos (links) geeft instructies op de set. Rossellie Cotino kandidaat nummer 2 voor NDP in Wanica is aan de beurt om haar statement te geven. (Foto: Leroy Troon)


Meer dan tachtig vrouwen zijn gekandideerd op de lijsten van De Nationale Assemblee door verschillende partijen. "Waw, dit is nooit eerder gebeurd!. Veel staan op een verkiesbare plaats", zegt Karin Refos, directeur van Stas International en trekker van de 'Ook Zij' campagne, aan Starnieuws. "Ik denk dat achttien tot twintig vrouwen gekozen kunnen worden als Assembleelid", voorspelt Refos.

Zaterdag is begonnen met het maken van foto's van de vrouwelijke kandidaten. Zij komen op billboards in het hele land. Naast posters zullen per kiesdistrict de vrouwen in beeld worden gebracht. Ook televisiespotjes maken deel uit van de campagne om meer bekendheid aan de vrouwelijke kandidaten te geven. Zij geven een statement van 30 seconden waarom de kiezers op hen moeten stemmen. Ook via de social media zullen zij gepromoot worden.

Refos vindt dat de 'Ook Zij' en de campagne vanuit De Nationale Assemblee voor 'Meer vrouwen in de besluitvorming' ervoor gezorgd hebben dat de partijen rekening hebben gehouden met het gender-aspect. "Wij hebben meer vrouwen op de lijsten dan we hadden verwacht. Bijna ontstaat er een budgettair probleem om iedereen te promoten", lacht Refos. De campagne wordt gefinancierd door het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNDP), de Nederlandse ambassade en van het ministerie van Binnenlandse Zaken krijgt Stas International, zendtijd.

De campagnes en gesprekken met besturen van de politieke partijen hebben volgens Refos effect gehad. Het gaat om vrouwen die weten wat ze willen en ook goed opgeleid zijn. Velen hebben al een behoorlijk maatschappelijk draagvlak. Wat opvalt is dat veel vrouwen ook lijsttrekker zijn of op verkiesbare plaatsen staan. Met het verder promoten van de vrouwelijke kandidaten hoopt Refos maximale resultaten te behalen. Volgende week wordt begonnen met het uitzenden van de statements die dit weekend van de kandidaten worden opgenomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May