NAARC geïntroduceerd op reparatie-summit in New York
15 Apr 2015, 02:10
foto
Armand Zunder


Alle leden van de interregionale Caricom Reparatie commissie (CRC) en tien van de twaalf operationele Nationale Reparatie Commissies waren in de afgelopen periode bijeen voor een vergadering in New York. 21 landen waaronder Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana, Guyana, Nederland, Engeland, Zweden, Frankrijk, Canada, Cuba, Belize, Virgin Islands, Belize en Suriname, hebben ruim 350 vertegenwoordigers afgevaardigd. Armand Zunder, leidde als vicevoorzitter van de CRC de bijeenkomst op de tweede dag.

De conferentie, die de naam van National/International Reparations Summit heeft meegekregen, is georganiseerd door het Amerikaanse Institute of the Black World, 21ste Century, onder leiding van Don Daniels en het Caricom Secretariaat.
Op de Summit stond de introductie van de pas opgerichte Nationale Amerikaanse Afrikaanse Reparatie Commissie (NAARC) van de Verenigde Staten centraal.

De organisatie is opgericht om het nijpende programma van reparaties voor nazaten van Afrikanen in de Verenigde Staten aan te pakken. Zunder noemt deze gebeurtenis ‘een grote stap voorwaarts’ voor het Caricom initiatief in het bijzonder en voor het reparatiegebeuren in de rest van de wereld in zijn algemeenheid. “De Verenigde Staten van Noord Amerika is immers een land met een grote economie waar desondanks vele nazaten van Afrikanen nog grote sociaal-economische achterstanden hebben die rechtstreeks aan de koloniale tijd en de periode daarna zijn gerelateerd.” De NAARC wil deze achterstanden aanpakken door het uitvoeren van een reparatieprogramma.

Op de Summit heeft zich ook een groep als Europese Reparation Commission aangediend. De Caricom Reparatie Commissie is met deze groep in dialoog gegaan en heeft de groep aanbevolen om door te gaan met haar werkzaamheden, echter zonder uitsluiting van andere groepen die al jaren in Europa de reparatiekar trekken.

De Amerikaanse voorvechter van burgerrechten Jessy Jackson en de acteur Danny Clover hebben op verschillende dagen redevoeringen gehouden. Zij riepen op tot duurzaam werken aan het vraagstuk van reparaties en het koppelen van de reparatiebeweging aan het VN Internationale decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. “They stole us, they owned us, Reparations now!”, stelde Jackson. Met de oprichting van de NAARC is de basis gelegd om op termijn te komen tot een internationale coalitie van nationale reparatiecommissies, die zich zal uitstrekken van Afrikaanse landen, landen in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief Brazilië en uiteindelijk ook tot India en China.

In de slotverklaring van de Summit is, onder meer, consolideren van de groei van de wereldwijde reparatiebeweging opgenomen. Verder worden alle NGO’s en regeringen overal ter wereld met nazaten van Afrikanen opgeroepen om nationale reparatie commissies of nationale reparatie comités op te richten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May