Verkiezingen uitstellen?
14 Apr 2015, 04:00
foto


Gaarne geef ik een reactie op de commotie rond de Kiesregeling. De Kiesregeling is niet onduidelijk, sommige van ons zien spoken bij dag. De kwestie over wie de kandidatenlijsten moet ondertekenen is spijkers op laag water zoeken.
Bij de registratie krachtens artikel 31 van de kiesregeling bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft de ondertekening op dezelfde wijze plaatsgevonden. Daar heeft het CHS na onderzoek goedkeuring gehecht aan de aanbieding tot registratie.

In het onderhavige geval van indienen van de kandidatenlijsten, waarbij wordt verwezen naar artikel 39 lid 1 van de Kiesregeling, luidende Elke lijst wordt ondertekend door het bestuur van de politieke organisatie. Echter geeft artikel 39 lid 2 aan dat de personen, die de lijsten ondertekenen volgens de geldende kiezerslijst, kiesgerechtigd moeten zijn en bevoegd tot stemmen. Hieruit blijkt al dat het niet logisch is dat de wetgever bedoelt dat alle bestuursleden de lijst moeten tekenen.

Bij het te hanteren modelformulier model I A onder C, wordt onder noot 4 verwezen naar de artikelen 39 en 47 van de kiesregeling. Het betreft de vertegenwoordiging van het bestuur en de verzuimen waarop moet worden gelet. Onder noot 5 wordt het volgende gesteld: In geval van een combinatie van politieke organisaties als bedoeld in artikel 7 van de Kiesregeling dienen de in- en buitenrechte vertegenwoordigers van de partijen die de organisatie uitmaken, te tekenen. Hieruit blijkt dat de ondertekening uitsluitend dient plaats te vinden door deze leden.

Indien een combinatie hiervan afwijkt handelt die in strijd met de wet ongeacht als de bepaling in een uitvoeringsbesluit is vervat. In deze hebben wij te doen met een Kiesregeling en Kiesbesluit, een LEX Specialis gaat voor een LEX Generalis.
Bovendien wordt uitdrukkelijk verwezen naar artikel 7 van de Kiesregeling welke aangeeft dat voor de toepassing van deze wet als politieke organisaties mede wordt beschouwd een combinatie van politieke organisaties. A contrario geredeneerd valt een politieke organisatie ook onder deze bepaling. Summa Sumarum een politieke organisatie kan van beide bepalingen gebruik maken.
Overigens moet de vraag worden beantwoord als twee partijen alleen zouden deelnemen aan de verkiezingen of er dan ingevolge artikel 61 van de Grondwet, nog sprake is van algemene, vrije en geheime verkiezingen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeurstemmen.

Eugéne van der San
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May