SCF: In Suriname geld ‘verdienen’ door geld te beleggen
13 Apr 2015, 12:00
foto
Kinderen bouwen als vakantieactiviteit een 'bank-gebouw' na. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Suriname Conservation Foundation (SCF) belegt US$ 500.000 in de tweede Staatsolie obligatie lening. Dit is vijf maal de eerste belegging van 2010, zegt SCF directeur Leonard Johanns aan Starnieuws. “Wij hebben vertrouwen in Staatsolie en dat het goed zal komen”, beargumenteert hij de vijfvoudige belegging.

Het Suriname milieufonds baseert dit vertrouwen niet alleen op wat in de Staatsolie prospectus staat. Naast het beleid en de bedrijfsmogelijkheden, heeft SCF gekeken naar de internationale ontwikkelingen in de olie industrie en “dat Staatsolie aan deze moeilijke trend zal kunnen ontkomen”. SCF heeft voorts vertrouwen in de Surinaamse economie. Met in het achterhoofd de achteruitgang van deskundigheid en economie in het verleden, zegt Johanns dat vanaf de jaren ’90 deze weer opgang zijn gekomen. Wijlen Centrale Bank governor André Telting en het bankwezen hebben zich ingezet de economie verder op te krikken in de eerste tien jaren van 2000. “Deze groei in de economie krijg je niet zomaar kapot omdat het bedrijfsleven, met de name de grote bedrijven zoals Iamgold, Staatsolie, Kersten, DSB, Telesur, Assuria en VSH voor een groot deel de motor zijn achter de Surinaamse economie.”

SCF is zich ervan bewust dat er risico’s zitten aan hun belegging en Suriname aan de vooravond zit van nieuwe verkiezingen. “Als je een goed staatsbedrijf hebt, dan staat dat los van de politiek”, reageert hij op een opmerking hierover. Volgens de directeur is de politiek minder snel geneigd in te grijpen in staatsbedrijven die zeer technisch en complex zijn. Staatsolie is zo een bedrijf, en ook Telesur. SCF heeft al deze zaken besproken met hun internationale financiële belegger. Hij was afgelopen maand nog in Suriname voor zijn jaarlijks bezoek, en spreekt dan personen die inzicht hebben in de lokale financiële markt.

Meer Endowment Funds voor Surinaamse projecten
De US$ 500.000 aan belegging is deel van het SCF Endowment Fund, momenteel groot US$ 17 miljoen. Door dit bedrag te beleggen op de internationale kapitaalmarkt, waaronder ook Suriname, verdient SCF geld (rendement). Hiermee financiert SCF projecten in Suriname die natuur en biodiversiteit behouden en beschermen. Johanns geeft aan dat het rendement van de beleggingen jaarlijks verschilt. De organisatie gebruikt daarom 5% van de gemiddelde opbrengsten (rendement) verspreid over de afgelopen vijf jaren. “In Suriname is men niet zo goed op de hoogte wat een Endowment Fund is en hoe je geld kunt verdienen door geld te beleggen. In de VS worden bijna alle universiteiten door zo een endowment gefinancierd.” Johanns vindt dat meer organisaties in Suriname een Endowment Fund zouden kunnen opzetten. Hij denkt hardop en noemt: de Surinaamse Universiteit, Stichting Kinderboekenfestival en het Comité Natuurkunde Olympiade. “In plaats van steeds donaties te vragen, kun je als organisatie eigen kapitaal generen door aan fondsvorming te doen.”

Het SCF heeft in Suriname drie belegging lopen. Een vastgoedbedrijf (aandelen) en ‘groene bonds’, obligaties van de Firma Kersten op Berg & Dal en Staatsolie. “Onze belegging in Suriname heeft nu een waarde van iets meer dan US$ 1 miljoen. Met de tweede Staatsolie obligatie lening komt deze op meer dan US$ 1,5 miljoen.” SCF verkreeg het eerste gedeelte van het kapitaal van de Global Environment Facility (GEF), de Verenigde Naties (UNDP en UNF), en Conservation International (Washington). Hierbij werd de opzet van een Endowment Fund geïntroduceerd. “Deze beleggingen dienen uiteraard door professionals te worden uitgevoerd.” Ook de Surinaamse en Nederlandse Staat hebben in het fonds bijgedragen. Het Nederlandse kapitaal was onderdeel de toegezegde ontwikkelingsgelden (verdragsmiddelen) aan Suriname, licht Johanns toe.

Het milieufonds vierde afgelopen maand het 15 jarig bestaan en heeft tussen 2002 en 2014 rond de US$ 3 miljoen besteed aan de financieringen van verschillende projecten, terwijl er nog minstens net zoveel in uitvoering zijn. SCF is lid van de RedLAC, een regionale milieufondsenorganisatie en zit in de top 5, als het om beleggingen gaat. Buiten Suriname heeft SCF in obligaties en aandelen geïnvesteerd zoals bij The Bank of America en Ford Company.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May