Ramdin: Obama en Castro respectvol naar elkaar toe
11 Apr 2015, 16:00
foto
De president Barack Obama en Raúl Castro in gesprek met elkaar.


Binnen de eerste tien sprekers tijdens de plenaire sessie van de 7e 'Summit of the Americas' waren de presidenten Barack Obama van de Verenigde Staten en Raúl Castro van Cuba. Zij spraken vlak na elkaar. "Beiden waren duidelijk over hun positie jegens elkaar en hanteerden een toon van respect en bereidheid om vooruit te kijken", zegt de assistent-secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), ambassadeur Albert Ramdin, op een vraag van Starnieuws.

De plenaire sessie wordt voorgezeten door de president van gastland Panama, Juan Carlos Varela. Obama heeft naar Venezuela toe gereageerd, zonder het land bij naam te noemen. Hij stelde duidelijk dat hij door zal gaan met de verdediging van mensenrechten waar dan ook. Obama merkte op dat hij komt van een historie in eigen land, waar er sprake was in de vorige eeuw van ernstige schendingen van de rechten van Amerikanen van Afrikaanse herkomst.

Castro memoreerde de geschiedenis van de strijd van de Cubaanse bevolking, maar merkte ook dat hij Obama niet verantwoordelijk stelt voor het handelsembargo. Hij noemde Obama een eerlijk en oprechte man, mede vanwege zijn eenvoudige achtergrond. "Het was opvallend dat beide presidenten elkaar niet beschuldigden en juist constructieve taal gebruikten. Zij zullen vandaag voor het eerst een bilaterale ontmoeting hebben", deelt Ramdin mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May