Venezuela wil publiek debat met VS over mensenrechten
11 Apr 2015, 04:00
foto
President Nicolas Maduro.


Het debat over de mensenrechten dat de gespannen betrekkingen tussen Venezuela en de Verenigde Staten (VS) heeft geïntensiveerd, kan in een publieke discussie worden uitgesproken. Dat stelt de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez voor.

De minister zegt dat de debatten zich zouden concentreren rond 8 punten van het onderwerp. Als de VS de uitdaging accepteert, kunnen volgens Rodriguez topdelegaties in gelijke omstandigheden discussiëren over de toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, voedsel en huisvesting. Andere onderwerpen zouden kunnen zijn: het recht op sociale zekerheid, fatsoenlijke en goed betaalde banen, gelijkheid en strafrecht.

Rodriguez herinnert eraan dat de VS een aantal belangrijke internationale mensenrechtenverdragen niet heeft ondertekend of geratificeerd. Zij noemt het verdrag tegen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het voorstel van de Venezolaanse diplomaat staat tegen de achtergrond dat de Amerikaanse president Barack Obama Caracas een bijzondere bedreiging heeft genoemd voor de Amerikaanse veiligheid.

Milde houding
Intussen heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro laten weten dat hij een kans ziet om de gespannen banden met de VS te verbeteren. Zijn milde houding komt in aanloop op de top van de Amerika’s in Panama. De historisch gespannen relaties tussen beide landen nam vorige maand een wending nadat Washington sancties had opgelegd aan zeven Venezolaanse ambtenaren voor vermeende mensenrechtenschendingen. Maduro heeft gezegd dat hij de sancties zal aanvechten op de top. Hij heeft Obama geprezen voor zijn woorden in een interview dat de VS Venezuela in feite niet ziet als een bedreiging.

"De uitspraken van president Barack Hussein Obama ... kunnen tijdelijk een deur openen naar een nieuw tijdperk van de historische relaties tussen Venezuela, een vrije en soevereine Latijns-Amerika en het rijk van de Verenigde Staten," zei Maduro.

Caracas en Washington hebben in de laatste 15 jaren frequente ruzies gehad met gemeenschappelijke diplomatieke uitzettingen tijdens het bewind van wijlen de socialistische leider Hugo Chavez.

"Wij geloven niet dat Venezuela een bedreiging vormt voor de Verenigde Staten, noch bedreigen de Verenigde Staten de Venezolaanse regering", zei Obama in een schriftelijk interview met EFE nieuws op voorhand van zijn aankomst in Panama. De tweejaarlijkse top is gisteren begonnen en wordt vandaag afgesloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May