Jeugdparlementariër en politiek kunnen niet samen
08 Apr 2015, 19:00
foto
Jeugdparlementariër Edgar Sampie


(Aangeboden)

Het Jeugdparlement, dat dient als het hoogste jeugdvertegenwoordigingsorgaan in Suriname, mag zich totaal niet bemoeien met politiek. Het is niet verstandig als leden van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) deelnemen aan politieke activiteiten. Gaandeweg de verkiezingen van 25 mei dit jaar, is een aantal jeugdparlementariërs zover gegaan dat zij huis aan huis gaan deelnemen aan politieke optochten. Ook is het voorgekomen dat bepaalde jeugdparlementariërs op het podium springen, tijdens activiteiten van hun partijen, om propaganda te maken. Het imago van het Jeugdparlement wordt daardoor geschaad en het vertrouwen van de samenleving in het Jeugdparlement neemt ook af.

Op straat worden alle jeugdparlementariërs geconfronteerd met de vraag of het Jeugdparlement nu nog is wat het wezen moet. Maar op die vraag kan je twee antwoorden krijgen. Iemand die met politiek bemoeit en in het jeugdparlement zit, gaat je zeggen dat er nergens staat geschreven dat het NJP zich niet met politiek mag bemoeien. Maar iemand die weet wat het NJP is en wat het inhoudt, zal zeggen dat het Jeugdparlement niet meer is, wat het moet zijn. Het Jeugdparlement dient te allen tijde als een onafhankelijk Jeugdvertegenwoordigingsorgaan op te treden. Dat betekent dat een jeugdparlementariër niet de taal van een politieke partij kan praten. Het geval dat het vertrouwen afneemt binnen de samenleving, ligt in niets anders dan dat grootste deel van het Jeugdparlement het politieke belang hoger acht dan het belang van onze Surinaamse jongeren. Deze leden spreken de taal van de politiek in plaats van die welke een jeugdparlementariër eigenlijk moet spreken. De taal van de politiek spreken betekent ook dat je monddood gemaakt wordt, d.w.z dat je jouw mening over bepaalde handelingen van de regering en welke organisatie dan ook naar de jongeren toe, niet op de juiste wijze zal kunnen ventileren. En dat maakt de situaties erger in dit land.

Wanneer er campagne gevoerd wordt en de kandidaten van het NJP langs de scholen gaan, wordt er aan de jongeren verteld dat het NJP onafhankelijk is en geen politiek orgaan is, maar wanneer ze binnenkomen draaien ze die woorden helemaal om. Het geval dat jij gekozen bent door de jongeren betekent dat zij hun vertrouwen in jou gesteld hebben, Je moet gedurende drie jaren hen met eer en geweten als onafhankelijk persoon vertegenwoordigen binnen het hoogste orgaan, wanneer het gaat om het jeugdbeleid. Rennen achter de politiek is niet de kortste weg naar succes, het is een weg waar je niet met zekerheid kan zeggen dat je het zal maken. De kortste weg naar succes is jouw studie. Laat een politieke partij je niet aantrekken, omdat ze jou willen gebruiken om een gat te vullen, maar laten ze aan de hand van jou prestatie als Jeugdleider aantrekken.

Gisteren is er door de NDP een jeugdparlementariër benoemd als DNA-kandidaat van Commewijne. Op zich een complimentje waard, maar dat betekent dat hij dan zeer binnenkort zijn functie als jeugdparlementariër zal moeten neerleggen. Adhir Soekhai en Melissa Inge hebben dat in 2010 gedaan, toen nog voorzitter respectievelijk ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, dus er wordt niets anders verwacht van het geachte lid. Tevens is er ook in datzelfde jaar (2010) een motie aangenomen waarbij er gevraagd wordt dat in het ordereglement opgenomen wordt dat jeugdparlementariërs gedurende hun zittingsperiode niet mogen deelnemen aan partij politieke activiteiten. Ze mogen niet in het belang van de politieke partij in de media verschijnen voor toespraken en dergelijke en dat een jeugdparlementariër ook niet voor de politieke partij veldwerk mogen verrichten voor ledenwerving en promotie. Er is ook opgenomen in die motie dat het wenselijk is in het ordereglement van het NJP op te nemen dat indien een lid wenst deel te nemen aan politieke activiteiten, het NJP tenminste drie maanden van tevoren op de hoogte gesteld moet worden. Betrokkene moet meteen de functie van jeugdparlementariër neerleggen en dat er ook in het ordereglement sancties opgenomen worden die getroffen zullen worden bij het niet naleven van de bepalingen. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen, maar helaas is er niets gedaan ermee.

Ik vraag aan regeringstoppers dat ze eraan moeten werken om jeugdvertegenwoordigers niet actief te betrekken in politieke activiteiten. Zo alleen kunnen deze vertegenwoordigers de regering op bepaalde fouten wijzen, die zij begaat op bepaalde gebieden aangaande de jeugd. Na het uitzitten van de periode bestaat er genoeg ruimte om die leden aan te trekken, om de partij te versterken.

De hoofdtaken van het NJP zijn: 1. De regering te voorzien van informatie en inzichten om zodoende tot een harmonisch jeugdbeleid te geraken dat maatschappelijk relevant is. 2. De bewaking van en de controle op de uitvoering van het jeugdbeleid. Als het zo doorgaat, kan ik nu al zeggen dat het Nationaal Jeugdparlement niet langer het orgaan is welke op moet komen voor de belangen van onze jongeren, maar dat het heel snel omgetoverd zal worden tot een politiek orgaan en mogen wij dus vrezen voor het voortbestaan van het NJP.

Edgar Sampie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May