Veebedrijven worden landelijk geregistreerd
10 Apr 2015, 10:00
foto
Functionarissen van het onderdirectoraat Veeteelt bij een veehouder voor de telling. (Foto: min. LVV)


De landelijke herregistratie van veebedrijven voor de controle op de veestapel en het transport van dieren is gestart in het district Marowijne. Komende week zijn de overige districten aan de beurt. In dit proces worden kaarten gemaakt die de distributie van vee in Suriname aangeven. Dit is van belang voor de dierziektebewaking en controle en het tegengaan van dierziekten en zoönosen spreiding. Het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is belast met de registratie.

De registratie is in overeenstemming met de regels van de Wereld Organisatie voor Dier Gezondheid (OIE), voor wat betreft internationale handel in dieren en producten van dierlijke herkomst, zegt de voorlichting van LVV. De vaststelling vindt plaats met assistentie van de Pan – Amerikaanse organisatie, Panafthosa.

Geen mond- en klauwzeer
Deze organisatie heeft als voornaamste doel de uitroeiing van de mond- en klauwzeerziekte in de America's. Deze ziekte zorgt voor veel verlies bij evenhoevigen (koeien, kleine herkauwers, varkens etc.) in de wereld. De voornaamste verschijnselen zijn wondjes (blaasjes) in de bek en aan de klauwen van deze dieren.

Mond- en klauwzeer komt niet voor in Suriname, zegt de voorlichting van LVV. De registratie is preventief en continuerend van aard, om cijfermatig aan te tonen dat het land nog steeds gevrijwaard is van deze en andere veeziekten. Met de veehouderij registratie wordt het Trace Back Systeem vergemakkelijkt en compleet gemaakt. Met het Trace Back Systeem wordt de herkomst van dieren en of hun producten zo goed mogelijk weergegeven.

Na de registratie zullen verdere maatregelen getroffen worden om de bedrijfsinformatie in Suriname te actualiseren. Dit zal geschieden door onder andere de diertransport te controleren en documentatie tussen bedrijven en of het slachthuis en veebedrijfsregistratie te verplichten.

De registratie vindt plaats onder leiding van Edmund Rozenblad, onderdirecteur Veeteelt en wordt gecoördineerd door Astrid van Sauers, die belast is met dierziekte surveillance van het onderdirectoraat Veeteelt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May