Afleggers korps eert overleden voorzitter Pique
07 Apr 2015, 04:50
foto
Afleggers korps eert zingend de overleden voorzitter Eric Pique tijdens een dinari dede oso. (Foto Ranu Abhelakh)


De Federatie van Afleggers Verenigingen in Suriname heeft maandagavond een dinari dede oso, troostdienst, gehouden voor haar overleden voorzitter Eric Pique. Er is vrolijk en uitbundig gezongen en uit de bijbel gelezen. Het afleggers korps was goed vertegenwoordigd. Ondervoorzitter Irwin Goedhart, granbrada, neemt voorlopig waar. Hem schieten woorden te kort om te beschrijven wat het heengaan van Pique voor het afleggers korps betekent.

De Federatie bestaat al 25 jaar en kent meer dan 1500 afleggers, die lid zijn van verschillende verenigingen. Pique was de derde voorzitter van de Federatie. Hij heeft zich onder andere ingezet voor eenduidigheid binnen het afleggers korps. Er kwamen kledingvoorschriften en scholing voor de afleggers en hij hamerde steeds op hygiënevoorschriften binnen het beroep. Pique zou zondag 29 maart een lezing over het afleggers werk houden in de V-tunnel, maar overleed die ochtend. Hij was voorzitter van de aflegvereniging Jozua.

Afleggers zijn personen die een lijk verzorgen. “Dit doen wij voor eenieder, ongeacht de religie of etniciteit van de overledene. Wij zijn dienaars en ons werk staat open voor het volk.” Goedhart geeft aan dat het beroep vol uitdagingen zit. Hij ziet graag dat de regering hen een keer zou willen accepteren, door hen ook eens te spelden of een lint om te doen. “Je hoort nooit dat een aflegger wordt gedecoreerd. Wij willen onze acceptatie hebben.”
Dinsdag zullen de verschillende leden van de Federatie op hun eigen manier ceremonieel afscheid nemen van hun voorzitter, tijdens een speciale dienst in Huize Ashiana.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May