Obama: Atoomdeal Iran is 'once in a lifetime' kans
06 Apr 2015, 01:00
foto


De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat de voorlopige atoomdeal die gesloten is met Iran, na moeizame onderhandelingen, een 'once in a lifetime opportunity' is. Dit zei hij in een interview met The New York Times zondag. Hij verdedigde de overeenkomst die vorige week is gesloten en waarop Israël heftige kritiek heeft geleverd.


De premier van Israël, Benjamin Netanyahu, zei dat de overeenkomst een bedreiging is voor het voortbestaan van zijn land. Obama is van plan om sceptici, waaronder ook het Amerikaanse Congres te overtuigen dat een beter akkoord niet kon worden bereikt. Obama merkte op dat hoewel in Iran en zijn bondgenoten de voorlopige overeenkomst is verwelkomt, de Verenigde Staten een sterke boodschap stuurt. Hij benadrukte dat niemand moet denken te kunnen sollen met Israël, want die vindt de VS op zijn weg.

Iran en de wereldmachten VS, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben het voorlopige akkoord bereikt.
In de overeenkomst is onder andere afgesproken:

- Twee derde deel van de Iraanse capaciteit om uranium te verrijken, zal worden bevroren.
- 6.104 centrifuges van de 19.000 mogen blijven functioneren.
- Het Internationaal Atoomenergie Agentschap houdt toezicht op de rest van de centrifuges.
- Iran mag slechts onder internationaal toezicht doen aan uraniumverrijking.
- De voorraad laag verrijkt uranium wordt van 10.000 kilo teruggebracht naar 300 kilo.
- De komende 25 jaar zijn er inspecties van het Internationaal Atoomenergie Agentschap om toe te zien op naleving van het akkoord.
- Indien Iran zich niet houdt aan de afspraken, zijn de sancties onmiddellijk van kracht.

Waar Iran vooral blij mee is, is dat de sancties die opgelegd waren, geleidelijk aan zullen worden opgeheven. De Amerikaanse sancties tegen Iran voor onder meer terrorisme en schending van mensenrechten blijven gehandhaafd.
De basisovereenkomst moet 30 juni worden bekrachtigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May